A vasárnapi menü a legtöbb családban szent és sérthetetlen. A szabályait nem hogy nem írták le, általában még ki sem mondják, mégis mindenki tudja, hogy mi az, ami hétvégén asztalra tehető (és mi az, ami nem). Nálunk például vasárnap mindig húsleves volt, utána meg rántott hús vagy sült csirke. A szép, aranysárga húsleves mindig abból készült, ami kéznél volt, ha rántott karaj volt a főfogás, akkor a bordacsontból, ha csirke vagy tyúk, akkor annak az aprólékából. Ha nem rántott hús volt, akkor sült, általában krémes, habos krumplipürével, télen házi savanyúsággal, nyáron valami egyszerű friss salátával. Valami nem túl bonyolult süti mindig volt, nem is feltétlenül az ebédhez, hanem a lusta vasárnap délutánokhoz, jó volt valamit majszolni a tévé előtt vagy a könyv felett.
Még ma is sok családban élnek ezek a hagyományok, a szombati piacozás után felkerül a tűzhelyre a hatalmas fazék, lassan fővő húsleves, és a frissen sütött, bundázott húsoknak is változatlanul nagy a rajongótábora. A nyári kánikula azonban sokszor felülírja a hagyományokat, negyven fokban senki sem szereti melegíteni a konyhát meg magát a többórás levesfőzéssel, és a forró zsiradékban sülő húsok melletti ácsorgás sem a legkívánatosabb tevékenység ilyenkor. Olvasóink leveleiből olyan hétvégi menüket válogattunk a friss lapba, amelyek a nagy hőségben is fájdalommentesen elkészíthetőek. Nem a szokásos fogások, de biztosan ízleni fognak a hagyományos koszt kedvelőinek is.
Sokan nem utaznak külföldre az idén. Mediterrán vendégfogadó menünket azoknak ajánljuk, akik itthon is szívesen felidézik a régebbi nyaralásokon kóstolt ételek ízét. Főztünk most is két bográcsos, laktató egytálételt, egy kis hideg fröccsel vagy sörrel ki lehet bírni a szabadban a hosszabb főzőcskézést is. A zöldségek közöl az augusztusi kedvencünk a padlizsán, egyszerű és finom ételek készültek belőle.
Az igazán forró napokra sütés nélküli desszerteket kínálunk, dinnyés és áfonyás finomságokat. A hűvösebb napokon pedig érdemes kipróbálni két fantasztikus pékárut: a ropogós császárzsömlét és a lassan készülő, összetett ízű, aszalt paradicsomos, bazsalikomos kovászos kenyeret.
A következő napokban pár receptet kedvcsinálóként itt is megmutatunk. Bemutatkozó menünk egy hideg, kapros tökleves, utána erdélyi padlizsánrakottas, sertésborda zöldséges raguval, a desszert pedig sütés nélküli sárgadinnyés túrótorta. A többi jó étel leírását a nyomtatott lapban találjátok meg.