Itt a farsang, áll a bál! Persze mindez szigorúan zárt körben, kis létszámmal, családi körben. Szerencsére ennek az időszaknak az emblematikus ételeiről nem kell lemondanunk (csak a nagyszabású bálokról), otthon azt ehetünk, amit csak akarunk. Játszanak velünk, főzzenek elegáns báli menüt a családnak, süssenek fánkot, többfélét is. A street foodra vágyó ifjúságnak pedig süssenek velünk pirított csirkecsíkokat izgalmas köretekkel, mindehhez remek ötleteket adunk.

Megjelent a Vidék íze februári száma

A házi farsangokat kivéve sok egyszerű hétköznapra és vasárnapra számíthatunk februárban is. A legtöbben úgy vagyunk vele, hogy már inkább csak megúszni akarjuk a sütés-főzést. Tél végére már nem inspirálnak azok a zöldségfélék, amelyekre oly nagy örömmel vetettük rá magunkat pár hónapja, már teleettük magunkat sütőtökkel, céklával, káposztával, gyökérzöldségekkel. Az ünnepek körüli sok sütést még nem felejtettük el, akkor jó volt ezzel foglalatoskodni, de most már nem kívánjuk a többnapos konyhai szolgálatot. Enni pedig ebben a hónapban is kell (sőt, az étvágyunk talán még jobb is a szokásosnál, egyéb program híján), szóval ilyenkor minél egyszerűbb recepteket választunk, lehetőleg olyan ételeket készítünk, amelyek gyorsak és jól melegíthetőek, így nem kell mindennap főzni. Az édességekből is a lehető legegyszerűbben készülőket preferáljuk. Mindezek mellett még szeretnénk kevés pénzből megúszni a kosztot, karácsonykor a legtöbben túlköltekezünk, így aztán januárban és februárban próbálunk spórolni, amin lehet. Mindehhez sok jó ötletet találnak friss lapunkban. Főztünk például háromféle paprikás krumplit is, mindegyiket mással bolondította Balázs, annyira finomak, hogy számítsanak rá, lesz egy kis vita, ki egye meg az utolsó adagot. Az ifjúságnak pedig készítsenek ilyen-olyan csirkecsíkokat. Ezek is gyorsan összedobhatóak, nagyon izgalmas az ízük a fűszereknek köszönhetően, és bónuszként sok zöldséget is esznek mellé majd a gyerekek. Egyébként több olyan fogást is ajánlunk, amelyekben legfeljebb egy kevés húsféleség van, tehát marad hely a rostban és vitaminokban gazdag mindenféle zöldségeknek, és emellett kifejezetten a kényeztető, mindenki által szeretett ételkategóriába tartoznak. A februári születésnaposoknak pedig kettő sütés nélküli tortát is készítettünk, egyszerűek, nagyszerűek, és brutálisan csokoládésak.

Piacmustra rovatunkban két remek beszerzőhelyet ajánlunk a figyelmetekbe, a nagymarosi Sakura cukrászdát, ahol most ugyan csak elvitelre kapunk süteményeket, de mindenkinek érdemes megkóstolnia, aki különleges ízekre vágyik. A zuglói Csiribiri Termelői Vegyesbolt pedig olyan, mint egy jó piac.A tulajdonosok fő alapelve, hogy csak minőségi terméket árulnak, mert egyáltalán nem mindegy, mi kerül a vásárló asztalára.

Kedvcsinálónak a következő napokban pár receptet teszünk fel a friss lapból a honlapra. A nyomtatott lapban három remek és egyszerű paprikáskrumpli-recept található a hó végi napokra. Zöldborsós, gombás és vörösboros, ez utóbbit hamarosan itt is olvashatjátok. A sok finom fánk közül a itt is megosztjuk veletek a villámgyorsan készülő túrós fánkgombóc leírását. Ha pedig egyszerűen készíthető, de nagyon finom pecsenyére vágytok, készítsétek el Rézi néni pecsenyéjét (sertéscombszeletek kolbászos töltelékkel).

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.