Tele vannak a piacok friss hazai gyümölcsökkel és zöldségekkel, több héttel is előtte jár a természet a megszokottnak, van miből válogatni. Igyekeztünk mindenféle újdonságot felhasználni, izgalmas fogások készültek tökből és cukkiniből, főztünk pár zöldborsós ételt, sütöttünk mentával, cseresznyével, rebarbarával. És hogy a legfontosabbat el ne felejtsük: megnyitottuk az idei grillszezont!

Megjelent a Vidék íze magazin júniusi száma!

A hónap zöldfűszerei a lestyán, a zsálya és a kapor – mindegyikből bőven találunk már a kertben. Leveskocka helyett érdemes pár levél lestyánt használni levesekbe, ragukba, pörköltekbe, a zsályát főként húsok ízesítésére használjuk, a kapor pedig a cukkini (és minden tökféle) legnagyobb barátja.

A kora nyár favoritja a roppanós, édes zöldborsó. Eltart egy ideig, míg kifejtjük a hüvelyből a kis zöld borsószemeket, de bőven megéri a fáradságot, olyan finom lesz a friss borsóval főzött leves, főzelék vagy éppen tészta.

Ilyenkor már beüzemeljük a grillsütőt – összeállítottunk egy vendégfogadó menüsort. Többféle húst sütöttünk, készült vegetáriánus hamburger a húst nem evő barátaink és családtagjaink részére, meg két különleges desszertet is sütöttünk.

Júniusban kezdenek dőlni a nyári gyümölcsök: még van eper meg rebarbara (ez utóbbi ugyan nem gyümölcs, de akként használjuk), már érik a cseresznye, a korai meggy, a málna, a ribizli – most már tényleg a bőség zavarával küzdünk. Sokféle gyümölcsös édességet készítettünk, egyszerűbbeket és bonyolultabbakat egyaránt.

Nagyon sokak kedvenc édessége az olasz eredetű tiramisu is, sütöttünk tortát és kekszet ezzel az ízvilággal, a forró napokra pedig a citromos ízesítésűt ajánljuk.

Kedvcsinálóként négy napig minden nap itt is közzéteszünk egy-egy receptet a friss számból, így hamarosan olvasható lesz itt is a csilis-lime-os pácolt tarjasteak, a kapros csirkesaláta pirított bagettben, a cseresznyés kenyér és a tiramisu torta receptje.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink