Mindenki imádja a pizzát, a kicsiknek üdítővel, a nagyoknak hideg sörrel, a legkényeztetőbb ételek egyike. Lehet persze rendelni is, de jóval olcsóbb, ha mi magunk sütjük otthon. A tészta nem ördöngösség, feltétként pedig azt tehetünk rá, amit szeretünk (és persze ami épp van otthon). Most három különleges változatot ajánlunk.

Megunhatatlan kedvencünk

Természetesen a tésztát is mi magunk készítjük, úgy az igazi. Adunk hozzá egy tökéletes receptet:Tökéletes pizzatészta (6-8 pizzához)
Hozzávalók
1 kg pizzaliszt (00-ás típus)
6,5 dl víz
20 g cukor
20 g só
9 g porélesztő
2 evőkanál olívaolaj

Egy jó nagy tálba szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a meglangyosított vizet, a cukrot, az élesztőt, a sót és az olívaolajat. Összekeverjük, és alaposan kidagasztjuk. Hat vagy nyolc részre osztjuk, cipóvá formázzuk a darabokat, és a gyúródeszkán letakarva hagyjuk állni szobahőmérsékleten egy órát. Utána átrakjuk két órára a hűtőszekrénybe. A megkelt tésztát körlapokká nyújtjuk, rápakoljuk a rakományt, és már mehet is nagyon-nagyon forró sütőbe.Pár hagyományos összeállítás, ha nem szeretnének újítani:
Margherita: a nagy klasszikus. Paradicsom, mozzarella és bazsalikom, némi extraszűz olívaolajjal.
Marinara: paradicsomszósz, sok fokhagyma, bazsalikom. Sajt nincs!
Diavola: paradicsom, mozzarella és csípőszalámi-szeletek.
Bufala: paradicsomszósz, koktélparadicsom, bazsalikom. A bivalymozzarellát a megsült pizza tetejére teszik, azzal már nem sütik.
Négysajtos: paradicsomszósz és négyféle sajt. Lehetőleg olasz, olvadós sajtok, mozzarella, gorgonzola, fontina stb.
Prosciutto: paradicsomszósz, sonka, sajt.
Calzone: a feltétekkel megpakolt pizzát félbehajtják, úgy sütik meg.És pár izgalmas feltét, ha igenis újítani szeretnénk:Bazsi pizza
Hozzávalók:
4 adag pizzatészta
1,5 dl tejföl
1-2 gerezd fokhagyma
30 dkg reszelt sajt
8 szelet főtt füstölt tarja
8 szelet sonka
24 karika kolbász
24 karika szalámi
15 dkg füstölt sajt
4 marék kukorica

Áttörjük a fokhagymát, összekeverjük a tejföllel. A pizzatésztákból nagyobb tányér méretű korongokat nyújtunk. Lekenjük mindegyiket a fokhagymás tejföllel, majd szép sorban kirakjuk a húsokkal (tarja, sonka, kolbász, szalámi) és a füstöltsajt-szeletekkel. Rászórjuk a kukoricát, majd meghintjük reszelt sajttal. 230 fokos sütőbe toljuk, és tíz perc alatt készre sütjük.Kecskesajtos-áfonyás pizza
Hozzávalók:
4 adag pizzatészta
6 evőkanál pizzaszósz
35 dkg reszelt sajt
30 dkg kérges kecskesajt
1 doboz friss áfonya

Kinyújtjuk a tésztát, lekenjük mindegyiket a pizzaszósszal. Megszórjuk a reszelt sajttal, majd egyenletesen elosztjuk rajta a felkarikázott kecskesajtot. 230 fokos sütőben tíz perc alatt megsütjük. Kivesszük a sütőből, és rögtön rászórjuk az áfonyát (így az is egy picit megsül a pizza melegétől).Paprikáscsirke-pizza
Hozzávalók:
4 adag pizzatészta
2 adag paprikás csirke a szaftjával együtt
2 paprika
2 paradicsom
40 dkg reszelt sajt

Körlapokká nyújtjuk a pizzatésztát. Megkenjük a pörköltszafttal, megszórjuk a kicsontozott, felkockázott hússal. Rászórjuk a felkockázott paprikát. Vastagon befedjük reszelt sajttal, végül a tetejére fektetjük a felkarikázott paradicsomot. 230 fokos sütőben tíz perc alatt ropogósra sütjük.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink