Nagyszüleink még a görögdinnyét is kenyérrel ették! Bár ma már egyre többen keresik az innovatív, fehér liszttől mentes kenyereket a pékségek polcain, az tény, hogy ilyen, vagy olyan pékáru, szinte mindenki kosarába kerül a bevásárláskor. Csak az nem mindegy, hogy milyen. Most az ország legjobb kenyerét keresik, három kategóriában!

Melyik szívja fel jól a szaftot? – A ország kenyereit zsűrizték!

Az ötfős zsűri bemutatta az újságíróknak azt a tizenötöt, amelyek esélyesek a győzelemre. A Magyar pékszövetség 2019-es Kenyérversenyére közel félszáz nevezés érkezett. Három kategóriában (Szent István napi kenyér, Rozskenyér és Innovatív kenyér) lehetett indulni a megmérettetésen. Végül 15 kenyér került be a második fordulóba, és a szakmai zsűri értékelése alapján, július 31-én fogják kihirdetni a győzteseket. „A tradíció, a megújulás és az innováció jellemzi a versenyünket. Nem véletlenül van ez a három kategória idén, hiszen fontos, hogy a versenyre nevezett kenyerek, és a fogyasztók igénye találkozzon, a választék gazdagodjon. De cél, a magyar sütőipar folyamatos fejlődése is”- mondta Septe József a Magyar Pékszövetség elnöke.

A zsűrizés alatt a szövetség ügyelt arra is, hogy semmi ne menjen kárba. Az első kóstolás után (ahol még 50 terméket vett szemügyre az ítészek csapata), a megmaradt pékárukat a Budapest Bike Maffia segítségével szétosztották.

[eadvert]

De mi is számít egy ilyen versenyen? Természetesen fontos a kenyér formája, az íze, a héj minősége, a termék esztétikai megjelenése. „Számomra fontos, hogy az ízhatás domináns legyen a zsűrizés alatt. A jó ízt pedig elérhetjük a kovászérleléssel, a tésztaérleléssel és a megfelelő szakmai tudással”- ezt már Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, valamint a zsűri elnöke mondta, miközben végigkóstolta a felsorakoztatott 15 kenyeret. „A magyar pékek ott vannak a világ élvonalában, az egész verseny arról szól, hogy a vásárlók egyre jobb minőségű kenyeret kapjanak, amikor vásárolni mennek. Nem mindegy, hogy az a kenyér valóban felszívja a szaftot, ugye?”- jegyezte meg viccesen, majd kicsit szigorúbban azt is hozzátette, hogy mindezek mellett az is fontos, hogy egy-egy termékben mennyi például a só.

A legnépszerűbb kenyér, aminek eredményére mindenki kíváncsi, a Szent István napi kenyér, melynek elkészítéséhez a pékek gabona őrleményt, hagyományos kovászos technikát, és magyar alapanyagokat használtak.

Nézze meg galériánkat!

 

Néhány praktikát megosztunk veletek, amit Ilonka Boldizsártól hallottunk a zsűrizés alatt:

  • Egy bizonyos vágással térfogat értéket lehet növelni
  • Jobb ízt érhetünk el a kenyerünknél, ha játszunk a kelesztési, sütési idővel, valamint a hőmérséklettel
  • Külföldön már akkora figyelmet fordítanak arra, hogy milyen a kenyerek látványa, hogy ehető kenyércímke is van

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink