Almát eltenni érdemes. Ha van almafánk, akkor biztosan van sok a hullott, kicsit hibás alma, ezeket meg szeretnénk menteni, semmi esetre sem dobjuk ki. Ráadásul sok almafajta ilyenkor finom, de nem télálló, hamar romlik. Ha pedig nincs is saját gyümölcsfánk, akkor is érdemes pár üveg kompótot vagy pitetölteléket eltenni, mert ilyenkor olcsó az alma, és jó áron juthatunk hozzá, ha nagyobb tételben vásárolunk.

Mentsük meg, tegyük el télire üvegben

Háromféle eltevési módot is ajánlunk, mindegyik több évig is eláll. A reszelt alma és az almaszósz sütemények alapanyaga vagy tölteléke lehet, a kompót pedig nem csak magában remek, hanem húsok, sajtok kiváló kísérője is lehet.

Almaszósz
Hozzávalók:
4 kg alma

Megmossuk az almát, meghámozzuk, csutkáját kivágjuk (nem dobjuk el, félretesszük, és majd almaecetet csinálunk belőle). A gyümölcshúst feldaraboljuk, nem kell nagyon apróra, úgyis át fogjuk törni, ha megfőtt. Belerakjuk egy tiszta, vastagtalpú edénybe, öntünk alá fél deci vizet, és kis lángon elkezdjük főzni. Eleinte sűrűn kevergetjük, míg annyi vizet nem ereszt, hogy már nem kell tartani attól, hogy leég. Addig főzzük, míg meg nem puhul teljesen a gyümölcs. Ekkor levesszük a tűzről, merülőmixerrel pürésítjük, ízlés szerint teljesen krémesre vagy darabosabbra. Fertőtlenített üvegekbe töltjük. Vizes dunsztban 20 percig főzzük a lezárt üvegeket, utána ott is hagyjuk kihűlni. Felhasználáskor ízesítjük tetszés szerint cukorral vagy cukorhelyettesítőkkel, fűszerekkel. Nagyon jól használható joghurtok, kásák ízesítéséhez, kevert süteményekbe, leveshez, mártáshoz.

Reszelt alma télire
Hozzávalók:
4 kg alma
15 dkg kristálycukor

Alaposan megmossuk az almát, meghámozzuk. A reszelő durvábbik oldalán lereszeljük. Egy tálban összekeverjük a cukorral, és letakarva hagyjuk állni legalább félórát (lehet akár egy fél nap is). Közben nagyon meg fog barnulni, de az nem baj, majd kifehéredik a dunsztban. Jól kifacsarjuk a levét (kézzel a leggyorsabb), és fertőtlenített üvegekbe töltjük. Vizes dunsztban 30 percig forraljuk a lezárt üvegeket. Évekig eláll hűvös helyen. Tökéletes töltelék almás pitékbe – cukor már nem kell hozzá, csak fűszerek.

Rumos-mazsolás-csilis almakompót
Hozzávalók:
2 kg alma
10 dkg mazsola
1 dl rum
10 dkg cukor
néhány pici csilipaprika

Meghámozzuk az almát, csutkáját kivágjuk, a húsát cikkekre vágjuk. Egy lábasba öntünk körülbelül egy liter vizet, beleöntjük a mazsolát, a cukrot, beledobunk pár picike erős paprikát. Ha felforrt, beledobjuk az almacikkeket, és már csak néhány percig forraljuk kis lángon, míg az alma roppanósra fő. Szűrőkanállal megtöltjük a fertőtlenített üvegeket az almával, egyenletesen elosztjuk köztük a rumot, a végén pedig színültig merjük az üvegeket a tűzforró, fűszeres lével. Rácsavarjuk a fedőket, fejre állítjuk az üvegeket tíz percre, utána mehetnek a kamrába.

Mákos-almás pite

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink