MI MICSODA?
Étcsokoládé
[eadvert]
Alapvetően kakaómasszából, kakaóvajból és cukorból készül. Legalább 43% a kakaótartalma, de a jó minőségűeké 60–70%, sőt ennél magasabb is lehet. 75%-80% kakaótartalom felett már kevésbé élvezhető az íze, állaga, bár léteznek 95%-os keserű csokoládék is. Az étcsokiról az utóbbi években bebizonyosodott, hogy magas antioxidáns-tartalma miatt kifejezetten egészséges.
Tejcsokoládé
A legelterjedtebb fajtát a svájci Nestlé fivéreknek köszönhetjük, akik 1876-ban készítettek először tejcsokoládé-szeletet. Összetételét tekintve 25%-35% közötti kakaótartalma mellett kakaóvaj, tejpor és cukor van benne.
Fehér csokoládé
Nem igazi csokoládé, mivel nem használnak kakaóport az elkészítéséhez, ellenben 35-40% kakaóvajat, illetve cukrot és tejport igen.
Tortabevonó
Ennek a fajtának magasabb a kakaóvaj-tartalma, amely a kenhetőséget segíti. Létezik belőle ét-, tej- és fehér csokoládés változat is, és bár közvetlenül is fogyasztható, magas zsírtartalma miatt kevésbé élvezetes. Az olcsóbb változatokban kakaóvaj helyett növényi zsírok (pálma- és kókuszolaj) található.
TIPPEK OLVASZTÁSHOZ
A sütemények készítésekor gyakran olvasztott csokoládét ír elő a recept. A műveletre több módszer is létezik.
1. Serpenyőben
Használj zsiradékot vagy valamilyen folyadékot, hogy ne égjen le a csoki. A vaj mellett a tejszín és a tej is megfelelő.
2. Vízfürdőben
A csokidarabokat tedd hőálló edénybe, ezt pedig egy vízzel teletöltött fazékra úgy, hogy annak pereme éppen megtartsa. Kezdd el forralni a vizet, amelynek gőze lágyan megolvasztja a csokoládét.
3. Mikrohullámú sütőben
Fedő nélkül 360 watton 2-3 percig melegítsd, közben néhányszor keverd meg.