Benne járunk a nagyböjtben. Ha lecserélnék pár hétre a szalonnás-kolbászos tojásrántottát, van pár remek, és tényleg nagyon finom ötletünk a sós reggelit kívánók számára.

Mi legyen a reggeli a böjt alatt?

Ha valami sósat ennénk reggel, de nem szalonnát kolbásszal és tojással, akkor jöhetnek a zöldségkrémek. Nem nagyon elterjedtek errefelé, pedig igen finomak és praktikusak (maradékmentésre is tökéletes). Készen is kapható, pici üvegekben sok pénzért. Ha mi magunk gyártjuk, jóval olcsóbban kijövünk, és pont úgy fogjuk ízesíteni, ahogy szeretjük.

Gombás-mogyorós zöldségkrém
Hozzávalók:
25 dkg csiperke
12 dkg pörkölt mogyoró
1 evőkanál olívaolaj
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál szárított oregánó

bors

Finomra vágjuk a hagymát, és az olívaolajon megdinszteljük. Rátesszük a zúzott fokhagymát, az összevágott gombát és a szárított oregánót, majd 5-6 percig sütjük együtt nagy lángon. Ha kész, sózzuk és borsozzuk, hozzákeverjük a durvára vágott vagy darált mogyorót. Végül botmixerrel áttörjük a kívánt állagra.
Félidőben tehetünk hozzá 2-3 evőkanál sörélesztőpelyhet is, remek sajtos aromát kölcsönöz a kencénknek.

Fűszeres vöröslencse-krém
Hozzávalók:
20 dkg vörös lencse
1 piros kaliforniai paprika
6 db olajban eltett szárított paradicsom
4 dkg mandula
2 evőkanál tejmentes margarin
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
4 evőkanál paradicsompüré
1 kávéskanál csilipehely
citromlé
őrölt kömény
őrölt római kömény

bors

Sós vízben megfőzzük a lencsét. Az aszalt paradicsom olaján megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Meghintjük őrölt köménnyel és őrölt római köménnyel, hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát, a csilipelyhet, és pár percig együtt sütjük. Rákanalazzuk a paradicsompürét, és azzal is pirítjuk pár percig. Beletesszük a kockákra vágott aszalt paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá egy kis frissen facsart citromlevet, végül belekeverjük a margarint és a megpirított, durvára vágott mandulát is.

Krémes brokkoli- és karfiolpüré
Hozzávalók:
20 dkg brokkoli
25 dkg karfiol
1 vöröshagyma
10 dkg kesudió
pár levél bazsalikom
1 kis csokor snidling
olívaolaj
tökmagolaj
1 csipet fokhagymapor
szerecsendió

bors

A kesudió felét beáztatjuk langyos vízbe. A másik felét száraz serpenyőben megpirítjuk. A nyers brokkolit és karfiolt kis rózsákra szedjük vagy vágjuk. Sós, forró vízben külön-külön roppanósra főzzük. Kevés olívaolajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát egy csipet fokhagymaporral. Rádobjuk az előfőzött karfiolt és brokkolit, reszelünk rá egy kis szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, pár percig együtt pároljuk. Levesszük a tűzhelyről. Hozzákeverjük az összevágott bazsalikomot, snidlinget. A beáztatott kesudiót leszűrjük, botmixerrel pürésítjük, a megpirítottat pedig durvára vágjuk, majd mindezt hozzáforgatjuk a krémhez egy-két evőkanál tökmagolajjal együtt.
Ha fagyasztott brokkolit és karfiolt használunk, akkor azokat nem kell előfőzni, fagyosan mehetnek a hagymás alapra.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink