Sok mindent nem tudunk előadni a görögdinnyével, sütni-főzni nem lehet, nyersen esszük. Játszahatunk viszont a darabolásával, készíthetünk belőle többféle sütés nélküli desszertet, csinálhatunk belőle limonádét, vagy akár le is fagyaszthatjuk.

Mit csináljunk a görögdinnyével?

Hagyományosan hosszában szoktuk félbevágni a szép nagy görögdinnyéket, aztán a felekből cikkeket vágunk. Ez nagyon mutatós, de inkább a strandra való, ruhában, asztal mellett nehezen fogyasztható. Ha rágcsálnivalóként kínáljuk, akkor célszerűbb apróbb darabokra vágni. Nagyon mutatósak a kis háromszögek (hosszában 8 cikkre vágjuk a dinnyét, és keresztben felszeleteljük) vagy az apró hasábok. Héjastul vágjuk, így van mivel megfogni az apró darabokat is.

Készíthetünk belőle limonádét: kimagozzuk a dinnyehúst, felkockázzuk, és turmixgében pépesítjük. Belefacsarjuk egy citrom levét. Egy másik, kezeletlen héjú citromot felkarikázunk, belekeverjük a dinnyelébe. Beledobunk egy marék málnát, szórunk hozzá egy icipici sót, és megkóstoljuk. Ízlésünknek megfelelően édesítjük. Végül hozzáforgatjunk egy kis csokor finomra vágott mentát is. Legalább egy órára behűtjük, hogy összeérjenek az ízei. Fogyaszthatjuk így sűrűn, vagy hígíthatjuk egy kis jeges vízzel. Jégkockával (fagyasztott dinnyével) és citromkarikával kínáljuk, rendkívül jólesik a nagy melegben.

Görögdinnyepuding

Dinnyés szelet

Görögdinnye-granita

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink