Körülnéztünk a hűtőszekrényben és a kamrában, és az ott talált alapanyagokból összeállítottunk egy igazán csinos kínálótálat. Csupán a blinivel volt egy picit komolyabb munka, a többi falatka tényleg villámgyors.
Blini lazaccal és kaviárral
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg hajdinaliszt
10 dkg búzaliszt
2 tojás
1 csipet só
1 teáskanál szárított élesztő
2 kávéskanál cukor
tej
vaj a sütéshez
A rakományhoz:
krémsajt, kapor, füstölt lazac és kaviár
Pici cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Összekeverjük a kétféle lisztet a csipet sóval, egy kávéskanál cukorral. Hozzáöntjük a felhabosodott élesztőt, még egy kevés langyos tejet, hogy sűrű, nokedlitészta állagú legyen. Letakarva hagyjuk kelni fél órát. Utána hozzákeverjük a két tojássárgáját, a habbá vert fehérjét. Vajjal kikent serpenyőben icipici, vastag palacsintákat sütünk belőle. Krémsajtot kenünk rá, arra jön a falatka füstölt lazac, kis kupac kaviár, és egy kis kapor legvégül.
Fekete kenyér mustáros vajjal, céklával
Hozzávalók:
4 vékony szelet fekete kenyér
2-3 dkg vaj
3 evőkanál magos mustár
1-2 harlekin (vagy más) cékla
olívaolaj
Himalája-só
A vajat kikeverjük a magos mustárral. A fekete kenyeret kis kockára vágjuk. Megkenjük a mustáros vajjal, teszünk rá hajszálvékonyra szelt nyers céklát, megszórjuk sóval, meglocsoljuk pici olívaolajjal.
Kecskesajtos bagett
Hozzávalók:
fél bagett
15 dkg lágy kecskesajt
1 kis ág rozmaring
friss gyümölcs
Vékonyan felkarikázzuk a bagettet, megpirítjuk. Mindegyik kis pirítósra rakunk egy-egy karika kecskesajtot, arra egy-két levélke rozmaringot, pár szem szőlőt vagy egy cikk mandarint.
Sonkás datolya
Hozzávalók:
10 dkg magozott datolya
10 dkg szeletelt jó minőségű bacon vagy sonka
Csíkokra vágjuk a sonkát, és minden datolyát betekerünk egy-egy sonkacsíkba. Fogpiszkálóval megtűzzük.
Uborkás libamájas keksz
Hozzávalók:
1 marék apró sós kréker
10 dkg jó minőségű libamájpástétom
1 darabka friss uborka
Minden kekszet megkenünk vastagon libamájpástétommal, majd teszünk rá pár szeletke friss uborkát.