Szakács szakma – miért érdemes Magyarországon szakácsnak lenni? Egyszerű, vagy megterhelő új munkát találni ebben a szférában? A Jooble választ ad a legnépszerűbb kérdésekre.

Mit kell tudnia egy szakácsnak? Jooble: a konyhai kisegítőtől a szakácsig vezető útról

Olykor bele sem gondolunk, hogy a konyhai munkások, szakácsok, séfek által készített ételek szerves részét képezik életünknek, mindennapjainknak. Pedig a legtöbb kedves emlékünk egy étteremhez köthető, ahol a születésnapunkat ünnepeltük, vagy csak egy hirtelen ötlet alapján sikerült összegyűjteni egy helyre a baráti társaságot. Milyen képességekkel kell rendelkezni ahhoz, hogy szakácsok lehessünk? A Jooble, Magyarország vezető álláskereső platformja egy kis bemutatást nyújt a konyhai élet kihívásairól, a karrier létrán való előrejutásról és arról, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre napjainkban szakácsként. Az ország egész részén aktív keresés folyik konyhai munkások körében, többek között Győr munka– és álláslehetőségei közül is lehet válogatni a weboldalon.

A konyhai szakma jelentősége

A konyhai szakma kiemelkedő szerepet tölt be a gasztronómiában, egészségügyben, turizmusban, és egyértelműen az élelmiszeriparban, tehát mondhatni, hogy sok szférnak képezi biztos talapját. A finom étel a vendéglátóipar egyik kulcsa a sikerhez, ami megfelelően képzett szakemberek nélkül nem megvalósítható. A konyhai szakma folyamatosan fejlődik és rendkívül sokoldalú, ahol számos karrier előrelépési lehetőség van – a megfelelő hozzáállással, kitartással konyhai kisegítőből akár séf is válhat bárkiből!

A Jooble szerepe a szakácsok toborzásában és foglalkoztatásában

Az álláskereső portál fontos szerepet tölt be a magyarországi piacon, hiszen a legtöbb és legnevesebb vállalat a Jooble-nek küldi el elsősorban a be nem töltött állásairól való hirdetéseit. Az álláskereső platformon számos munkalehetőség közül lehet válogatni, konyhai kisegítő állástól kezdve séf pozícióig – a karrierlétra összes lépcsőfoka megtalálható, amelyekre rendkívül egyszerű a jelentkezés. A weboldalon létrehozhatjuk saját önéletrajzunkat, amit mindössze egyszer kell kitölteni, azután valójában annyi munkaadónak küldjük el, ahánynak csak szeretnénk, illeve még egy plusz, hogy a portálon keresztül egyszerűen is felvehetik velünk a kapcsolatot a munkáltatók.

Karrierlehetőségek Magyarországon szakácsként

Magyarországon számos képzés elérhető, amelyekre bárki jelentkezhet. A szakiskolákban szerzett tudás kiváló alapot adhat a szakmáról, hiszen az alapanyagoktól kezdve az éttermek működéséig minden alaptudást átadnak, amire egy kezdő szakácsnak szüksége lehet. Legtöbben szállodákban, éttermekben keresnek állást, de az sem ritka, hogy valaki önálló vállalkozást indít – bár rögtön a szakiskola elvégzése után ez egy meglehetősen merész döntés.

Napjainkban egyre több felszabaduló álláslehetőség van a konyhai munkák terén, szakácsokat pedig mindig keresnek. A Jooble állásportál összegyűjti a legjobbakat egy helyre és rendszerezi azokat a kért szűrők alapján: például számos az új munka Szeged környékén, és az oldalon böngészve a legjobb helyi éttermek ajánlatait találhatjuk.

Mit kell tudnia egy szakácsnak?

A szakács az a konyhai személy, aki magas szinten érti a higiéniai és biztonsági előírásokat, és ezek alapján biztosítja az ételek – előírt szabályok szerinti – előállítását, elkészítését. Fontos, hogy a szakács hatékonyan és profin dolgozzon, valamint egy bizonyos pszichológiai alapismerettel rendelkezzen, amelyet felhasznál a konyhai munka során, hiszen személyzettel kel együtt dolgoznia! Stresszkezelés, a saját idejének megfelelő beosztása, mások tisztelete és az ételek iránti magas képzettsége kiemelt tulajdonság egy szakács esetén. Nem csupán az ételek minősége, hanem a kinézete is előnyt képez, hiszen mindennek kifogástalanul kell az asztalra kerülnie!

Konyhai kisegítő feladatkör

A konyhai kisegítő egy rendkívül fontos feladatkör, hiszen számos rá bízott feladat van, ami a finom és szépen elkészített étel kulcsa. A kisegítő bizonyos konyhai eszközöket készít elő, különböző berendezéseket állít be, elmosogatja az edényeket, tisztán tartja a munkafelületet, fertőtlenít, előkészíti az ételhez szükséges alapanyagokat, tálal, szervíroz, stb. Tehát mindent megtesz azért, hogy a szakácsok, séfek munkát megkönnyítse!

Fontos, hogy az ellátni való munkakörről megegyezzenek a felek, tehát a munkaadó tisztán és érthetően bemutassa az elvárásokat, hogy aztán senkit sem érjen meglepetés. Általánosságban azonban elmondható: minden munkáltatónak fontos, hogy a konyhai kisegítő tiszta és rendszerető legyen, odafigyeljen a részletekre és a higiéniára, valamint hozzájáruljon a zavartalan konyhai munkához, elősegítve a gyorsabb munkabeli folyamatokat.

Fontos készségek a konyhai kisegítő feladatainak ellátáshoz

Mivel a konyhai kisegítő rendkívül fontos szerepet tölt be a konyhai munkában, számos készségre van szükség az állás betöltésére: elsősorban megfelelő állóképességre és zavartalan koordinációra, hogy a konyhai kisegítő képes legyen hosszú órákat talpon lenni a konyhában. Továbbá, alapvető ismerettel kell rendelkeznie élelmiszerek terén, hiszen sok helyen elvárják, hogy már ismerje az ételek feldolgozásának különböző módszereit, miközben más éttermekben betanítják azokat.

Ahány ház, annyi szokás – egy biztos, hogy a munkáltató által tisztán kinyilvánított feltételek és a munkavállaló becsületes hozzáállása a kulcs a sikeres együttműködésben.

(Képek forrása:unsplash)

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.