A tokányok, ezek a szaftos húsételek nemcsak nagyon finomak, hanem praktikusak is. Érdemes egyszerre megcsinálni egy nagy lábassal, és aztán rájárhatunk két-három napig. Jól melegíthető, jól bírja a hűtést és a fagyasztást. Most, hogy kitört a tavasz, főzhetjük bográcsban is. Adhatunk mellé kenyeret, nokedlit, krumplit, tésztát, rizst, a maradékot betekerhetjük tortillába, palacsintába – ahány köret, annyiféle étel lesz.

Nagy kondérral főzzünk

Mikor tokány, mikor pörkölt?

Alapesetben mindkettő valamilyen feldarabolt húsból (sertés, marha, szárnyas, kecske, juh stb.) készülő, szaftos étel. A pörkölt a magyar konyha egyik legismertebb fogása, fő jellemzője a sűrű, sötétvörös, paprikás szaft, és a kockára vágott hús. A tokányok már ritkábban szerepelnek manapság az étlapunkon, pedig régebben ismerjük, mint a pörköltet. A húst nem kockára, hanem csíkokra vágjuk, a pirospaprikát általában mellőzzük, vagy legfeljebb egy csipetnyi kerül belőle az ételbe, helyette többféle zöld fűszer is megy bele. Szokás gombával, zöldségekkel dúsítani.

Ménteleki pásztortokány
Hozzávalók:
80 dkg sertéslapocka
2 nagy vöröshagyma
20 dkg gomba
2 zöldpaprika
1 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál zsír (vagy olaj)
25 dkg rizs
10 dkg füstölt szalonna
1 késhegynyi őrölt pirospaprika
1 késhegynyi őrölt erős paprika (vagy Erős Pista, de tényleg csak késhegynyi)

bors

Felkockázzuk a szalonnát, beletesszük egy lábasba a zsírral vagy az olajjal együtt, és kis lángon addig pirítjuk, míg a kis kockák ropogós barnára nem sülnek. Közben meghámozzuk a vöröshagymát, és azt is kis kockákra vágjuk. Rászórjuk a szalonnára, picit sózzuk, és kevergetve addig sütjük, míg átlátszóvá nem válik a hagyma. Rárakjuk a csíkokra vágott sertéshúst. Fűszerezzük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, őrölt pirospaprikával, erős paprikával. Jól átkeverjük, öntünk alá egy-két evőkanálnyi vizet, rárakjuk az edényre a fedőt, és kis lángon addig főzzük, míg a hús majdnem teljesen meg nem puhul. Közben többször ránézünk, és ha szükséges, öntünk alá egy kis vizet. Megtisztítjuk és feldaraboljuk a gombát, nagyobb darabokra vágjuk a paprikát és a paradicsomot, hozzáadjuk a tokányhoz, és pár percig együtt rotyogtatjuk. Főtt rizs illik mellé.

Félegyházi marhatokány
Hozzávalók:
80 dkg marhalapocka
2 nagy vöröshagyma
2-3 ecetes uborka
10 dkg füstölt szalonna
1 darabka füstölt kolbász
1 kávéskanál őrölt kömény
1 evőkanál mustár
1 kávéskanál szárított csombor (elhagyható)
1 evőkanál zsír (vagy olaj)

bors
80 dkg burgonya

Apró kockára vágjuk a szalonnát, ropogósra sütjük a zsíron vagy az olajon. Kivesszük a pörcöket, félretesszük. A zsírba rakjuk a felkockázott vöröshagymát, picit sózzuk, és üvegesre pároljuk. Rátesszük a csíkokra vágott marhahúst, sózzuk, hozzáadjuk az őrölt köményt, a mustárt meg a csombort, és fedő alatt puhára főzzük, ha kell, pótoljuk az elfőtt folyadékot. Ha már kész, hozzáadjuk a felkockázott uborkát, a nagyon vékony karikákra vágott kolbászt, borsozzuk, és még tíz percig együtt rotyogtatjuk. Végül belekeverjük a félretett pörcöket. Főtt krumplival tálaljuk.

Fehér babos csirketokány
Hozzávalók:
80 dkg csirkemellfilé
2 fehérbab-konzervŰ
1 nagy csokor petrezselyem zöldje
fél dl száraz fehérbor
2 közepes vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 csipet szárított majoránna
zsiradék

bors

Kevés zsiradékon üvegesre sütjük a felkarikázott vöröshagymát. Rádobjuk a zúzott fokhagymát és a csíkokra vágott húst, nagy lángon pirítjuk, míg a húskockák ki nem fehérednek. Ráöntjük a bort, sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk a húst. Ha már majdnem kész van, hozzáadjuk a leszűrt, átmosott babot, a majoránnát, és együtt készre rotyogtatjuk. Végül kóstoljuk, ha kell, sózzuk, megszórjuk összevágott petrezselyemmel és durvára tört borssal. Friss kenyérrel tálaljuk.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink