Még az errefelé szokásos lecsókat sem lehet megunni, egyrészt már az alaplecsó is nagyon jó, másrészt annyi mindennel lehet dúsítani. De ha mégis egzotikusabb ízekre vágunk, érdemes kicsit kalandozni a világban. Három húsmentes, ám nagyon ízletes elkészítési módot javaslunk.

Nem tudjuk megunni, ráadásul most van a szezonja

Mindegyik lecsó akkor lesz jó, ha jó ízű paprikát, finom, érett paradicsomot használunk hozzá. Ne sajnáljuk belőle az illatos zöldfűszereket sem. Friss, ropogós kenyér vagy péksütemény jár mindegyik mellé.

Olasz lecsó
Hozzávalók:
3 színes kaliforniai paprika
3 nagyon érett paradicsom vagy 1 daraboltparadicsom-konzerv
1 evőkanál paradicsompüré
1 lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 ág bazsalikom
2-3 ág oregánó
3 evőkanál olívaolaj

bors

Megtisztítjuk és feldaraboljuk a lila hagymát, nem nagyon apróra. A fokhagymát is felaprítjuk. Ha friss paradicsomot használunk, annak lehúzzuk a héját, a húsát feldaraboljuk. A paprikákat félbevágjuk, kicsumázzuk, csíkokra metéljük. Az olívaolajon megdinszteljük a lila hagymát, majd kicsit sütjük együtt a fokhagymával is. Rátesszük a felvágott kaliforniai paprikát, elkezdjük együtt párolni. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a paradicsomot is, és húsz percig főzzük. Ekkor mehet hozzá sűrítésképp a sűrített paradicsom, és most dobjuk hozzá az összevágott bazsalikom- és oregánóleveleket is. Együtt jól összeforraljuk.

Indiai lecsó
Hozzávalók:
2 zöld kaliforniai paprika
1 sárga kaliforniai paprika
3 paradicsom
1 vöröshagyma
1 kávéskanál curry
1 kávéskanál római kömény
1 csipet őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt pirospaprika
3 evőkanál olívaolaj

bors

Kiszedjük a paprikák csutkáját, húsukat felkockázzuk. A paradicsomot is felaprítjuk. Nem túl apróra felvágjuk a vöröshagymát, és megdinszteljük az olívaolajon. Rátesszük a paprikát, sütjük együtt három percig. Hozzárakjuk a paradicsomot, fűszerezzük curryvel, római köménnyel, gyömbérrel, őrölt pirospaprikával, sózzuk és borsozzuk. Még öt percig rotyogtatjuk együtt. Párolt rizzsel kínáljuk. Jól illik hozzá a friss koriander is.

Zöld shaksuka tojással
Hozzávalók:
4 tojás
3 zöld kaliforniai paprika
2 doboz bébiparaj
1 csokor újhagyma (a zöldjével együtt)
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem zöldje
1 csokor friss koriander
1 kávéskanál római kömény
1 kávéskanál őrölt koriander
3 evőkanál olívaolaj

bors

Megtisztítjuk, felaprítjuk az újhagymát. A paprikák csutkáját kiszedjük, húsukat kockákra vágjuk. Az olívaolajon megdinszteljük az újhagymát az áttört fokhagymával. Két-három perc múlva hozzátesszük a paprikát, és öt percig pároljuk együtt. Fűszerezzük őrölt római köménnyel, korianderrel, sózzuk, borsozzuk. Rátesszük a bébiparajt, az összevágott petrezselyem zöldjét, koriandert, borsozzuk, és még három percig rotyogtatjuk.

A serpenyőben lévő zöldségraguban négy kis fészket készítünk, mindegyikbe beleütünk egy-egy tojást. Visszatesszük a tűzhelyre, és addig sütjük, míg a tojások meg nem sülnek. Friss kenyeret kínálunk hozzá.

Zöldbabos lecsó

Lecsós töltött paprika

Tojásos lecsó, ahogy anyukám csinálta

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink