Egyszerű és villámgyors édesség. Bármilyen aszalt gyümölcsből és dióféléből készíthető. A masszát szaporíthatjuk keksszel, maradék száraz süteménnyel is. Érdemes arra ügyelni, hogy romlandó dolog ne legyen benne (tej, vaj), így szobahőmérsékleten is eltartható pár napig. Ha folyadék kell hozzá, akkor az inkább egy kis alkohol vagy víz legyen.
[eadvert]
Aszalt szilvás szalámi
Hozzávalók:
20 dkg kimagozott aszalt szilva
1 evőkanál kakaópor
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
10 dkg vegyes aszalt gyümölcs
1 evőkanál rum
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál víz
porcukor a beforgatáshoz
Összeturmixoljuk az aszalt szilvát és a többi aszalt gyümölcsöt (vagy késsel apró kockákra vágjuk), majd az összes hozzávalót összekeverjük. Ha nem akar összeállni, akkor egy-két evőkanálnyi vizet adhatunk hozzá. Kis hengereket formázunk belőle, porcukorban megforgatjuk, és száraz, szellős helyen, szobahőmérsékleten hagyjuk kicsit szikkadni. Felkarikázva tálaljuk.
Decemberben – mondhatni – térdig járunk a süteményszélekben. Minden bejglinek van két vége. Az összes tepsis, réteges süti csak akkor szép, ha levágjuk körben a széleket. Ha csak egy adag készülne, még elcsipegetnénk a zserbóvégeket, de ezzel a mennyiséggel már nem bírunk. Viszont remek aprósüteményt gyárthatunk belőle. Jó módszer az is, ha mindig lefagyasztjuk, és akkor látunk a feldolgozásához, ha összegyűlt egy nagyobb adag.
Kávébomba
Hozzávalók:
50 dkg sütiszél
1 adag sűrű presszókávé
15 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
2-3 evőkanál lekvár
1 teáskanál rum
15 dkg étcsokoládé a bevonáshoz
2-3 dkg fehér csoki, színes cukorka a tetejére
A félretett süteményszéleket egy tálba rakjuk, ráöntjük a kávét, hozzáadjuk a cukrot, a kakaót, a rumot, a lekvárt, és fakanállal jól összedolgozzuk. Ha szárazabb volt a sütemény, akkor adhatunk még hozzá egy kis lekvárt vagy kávét, hogy jól formázható legyen a massza.
Diónyi gömböket gyúrunk belőle.
Rövid időre betesszük a hűtőszekrénybe. Közben felolvasztjuk a csokit. Egyesével megmártjuk benne a gombócokat. Ha kicsit megszáradt rajta a bevonat, megcsíkozzuk felolvasztott fehér csokival, megszórjuk színes cukorral.
Ennél retróbb édesség talán nem is létezik. Régen minden cukrászdában lehetett kapni, csinos minyonpapírba csomagolva. A gesztenyemassza töménységét hagyományosan kekszmorzsával szokták lazítani. Ha gluténmentesen készítjük, akkor használhatunk hozzá puffasztott rizst vagy gluténmentes kekszet.
Régimódi gesztenyeszívek mentes kivitelben
Hozzávalók (42 darabhoz):
50 dkg natúr gesztenyemassza
3 puffasztott rizslap (2-3 dkg)
1 evőkanál rum
1 evőkanál kókusztej
cukor vagy édesítőszer ízlés szerint
porcukor a nyújtáshoz
20 dkg csoki a mártáshoz
Aprítógépben ledaráljuk a puffasztott rizslapot. Összegyúrjuk a gesztenyemasszát ezzel, valamint a rummal és a kókusztejjel. Ízlésünk szerint édesítjük. Porcukorral meghintett deszkán körülbelül fél centi vastagra nyújtjuk, és szíveket szúrunk ki belőle. Hagyjuk kicsit szikkadni, majd az egyik felét megmártjuk olvasztott csokiban. Rácson hagyjuk megszáradni.
Oscar Pischinger cukrász (1863–1919) egy osztrák keksz- és kétszersültgyáros fiaként apja üzemében tanulta ki a mesterséget. A nyolcvanas években kísérletezte ki a róla elnevezett édességet, a Pischinger-tortát. A csokis-mogyorós krémmel töltött ostya hamar közkedveltté vált, felvirágoztatta a céget. Otthon is könnyen el tudjuk készíteni a saját változatunkat. A legtöbb üzletben kaphatóak ostyalapok, nem is drágán. Bármilyen ízesítésű krémmel tölthetjük (finom például a kávés vagy a citromos is), arra kell csak figyelni, hogy elég sűrű legyen a krém. Fontos, hogy több órán át lepréselve pihentessük, legyen ideje a lapoknak kicsit megpuhulni.
Pischinger-torta
Hozzávalók:
4 nagy szögletes ostyalap
A mandulagrillázshoz:
5 dkg mandulaforgács
10 dkg kockacukor
3 dkg vaj
A csokis krémhez:
15 dkg étcsokoládé
1 tojás
10 dkg cukor
1 rövid presszókávé
1 dl tejszín
10 dkg vaj
3 evőkanál csokis mogyorókrém
A tetejére:
7 dkg étcsokoládé
7 dkg kristálycukor
1 rövid presszókávé
2 dkg vaj
Egy serpenyőbe dobjuk a kockacukrot egy teáskanálnyi vízzel, karamellizáljuk, majd hozzákeverjük a vajat és a mandulát. Olajjal lekent sütőpapírra borítjuk, vékonyra elkenjük, hagyjuk kihűlni.
Összekeverünk egy tojást 10 dkg cukorral, gőz felett habverővel kihabosítjuk. Hozzákeverjük a felolvasztott csokit, a kávét és a tejszínt, majd kihűtjük. Elektromos habverővel hozzádolgozzuk a puha vajat, a csokis mogyorókrémet. A karamellizált mandula felét aprítógépben porrá törjük, ezt is hozzákeverjük a csokis krémhez. Az ostyalapokat betöltjük ezzel a krémmel. A tetejére teszünk egy nagy tálcát, arra valami súlyt, és így lepréselve pihentetjük egy napig hideg helyen.
Sűrű szirupot főzünk 7 dkg kristálycukorból egy kis vízzel. Hozzákeverjük a megolvasztott csokihoz. A kávéval kiöblítjük a szirupos edényt, ezt is hozzáöntjük a csokikrémhez, ha kicsit meghűlt, hozzákeverjük a vajat, és rákenjük a torta tetejére, megszórjuk a maradék összetört karamellizált mandulával. Kis kockára szeleteljük.