Utazunk itthon, külföldön, mindenfelé. Mindenütt eszünk reggelit, egyrészt, mert finom, másrészt kell az energia az egész napi nyaraláshoz. Aztán hazaérve olyan jólesik felidézni a kalandokat, amelyekhez szorosan hozzátartoznak az ízek is. A nyári emlékekből raktuk össze a nagy vasárnapi reggelinket.

Nyaralós reggeli itthon

Ha minden fogást megkóstolunk, garantáltan nem leszünk éhesek estig. Első falatként jöhet egy kis keleties hangulatú csicseriborsókrémes pirítós, aztán a sok tojásos spanyol krumplilepény meg az amerikai lazacos szendvics. Édességként pedig ott a nagyon különleges belga gofri, sok habbal, gyümölcccsel.

Liége-i gofri
Hozzávalók (8 darabhoz):
50 dkg liszt
23 dkg olvasztott vaj
14 g friss élesztő
1,5 dl langyos tej
1,5 evőkanál kristálycukor
3 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
10 dkg jégcukor
friss gyümölcs és tejszínhab a tálaláshoz

A langyos tejben elkeverjük a kristálycukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet és a sót összekeverjük egy konyhai robotgép táljában, és kis mélyedést alakítunk ki a közepén. Ide öntjük bele a habos élesztőt, és közepes fokozaton dagasztjuk a tésztát 1-2 percig. Ezután egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat, beleszórjuk a vaníliás cukrot. Néhány perc dagasztás után sűrű, viszonylag kemény tésztát kapunk. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk kelni két órát (vagy egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük).

Sütés előtt a jégcukrot belekeverjük a tésztába, majd kis ökölnyi tojásokat formázunk belőle. A felforrósított gofrisütőben oldalanként 3-5 perc alatt aranybarnára sütjük. Melegen tálaljuk friss gyümölccsel, tejszínhabbal.

Spanyol tortilla
Hozzávalók:
30 dkg burgonya
6 tojás
3 dl olaj
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma zúzva
1 kis csokor tetszés szerinti zöld fűszer (petrezselyem, bazsalikom, oregánó stb.)
10 dkg feta sajt

bors

Meghámozzuk a burgonyát, megmossuk, nagyon vékony szeletekre vágjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk. Egy öntöttvas serpenyőbe öntjük az olajat, és elkezdjük benne sütni a hagymát. Ha már szép áttetsző, akkor hozzáadjuk a felszeletelt burgonyát (akkor jó, ha az olaj ellepi a krumplit). Bő olajban sütjük körülbelül negyedórát, míg a burgonya meg nem puhul. Közben felverjük a tojást a két gerezd fokhagymával, sóval és borssal. Kiszedjük a serpenyőből a ropogósra sült hagymás krumplit, kiöntjük az olajat. Visszarakunk 2-3 evőkanálnyit, felforrósítjuk. A sült krumplit összekeverjük a felvert tojással. Beleöntjük a serpenyőbe, először nagy lángon sütjük, majd egy perc múlva kicsin folytatjuk, közben a szélét egyengetjük, hogy ne folyjon ki a tojás. Ha megpirult az alja, akkor egy tányér segítségével megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Akkor jó, ha kívül megpirult, de a közepe még picit folyós. Rászórjuk az összevágott zöld fűszert, rámorzsoljuk a sajtot, és cikkekre vágjuk.

Avokádókrémes pirítós füstölt lazaccal
Hozzávalók:
2 érett avokádó
10 dkg füstölt lazac
1 kis marék bébisaláta
fél citrom
1 nagy csipet fokhagymapor
1-2 szál kapor

bors
pirítósnak való kenyér

Felszeleteljük a kenyeret, sütőben vagy kenyérpirítóban megpirítjuk. Az avokádót kimagozzuk, összetörjük villával. Citromlével, sóval, borssal, egy pici fokhagymával ízesítjük. A kenyereket vastagon megkenjük az avokádókrémmel, rárakjuk a lazacot, pici kaporral díszítjük.

Édesburgonyás csicseriborsókrém
Hozzávalók (egy nagy adaghoz):
1 csicseriborsó-konzerv
1 nagy édesburgonya
fél kávéskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál őrölt kömény
fél citrom leve
4 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál fokhagymapor
1 kis ág zsálya (vagy kevés szárított)
őrölt fekete bors

Meghámozzuk az édesburgonyát, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, hagyjuk kihűlni. Leöntjük a csicseriborsó levét (egy keveset megőrzünk belőle). Keverőtálba adjuk. Hozzáadjuk az összes ízesítőanyagot (kétféle kömény, fokhagyma, citromlé, fekete bors, só, zsálya), rálocsoljuk az olívaolajat, majd botmixerrel pürésítjük. Ha nem lenne elég krémes, adunk hozzá egy keveset a konzerv félretett levéből. Végül beleforgatjuk az áttört édeskrumplit is.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink