Anno a CNN Travel a világ 50 legjobb desszertje közé sorolta a hollandok almás-mazsolás fánkocskáját, nyilván nem véletlenül. Ámbár arrafelé a szilveszter kelléke, nem a farsangé, senki nem tiltja meg, hogy mi most itt ezzel színesítsük a fánkjaink palettáját.

Oliebollen – a hollandok nem bonyolítják túl a fánkjukat

Szó szerint fordítva ezt jelenti az oliebollen, a hollandok egyik kedvenc, forró olajban sült édessége. Tulajdonképpen arrafelé inkább szilveszterre szokás sütni, nem farsangra. Mindenesetre meglehetősen klasszikus fánk, könnyű kelt tészta, mazsolával, apró almakockákkal felturbózva. Nem túl hosszan kell pihentetni, és utána nem kell nyújtani, vágni, hanem csak kanállal szaggatják a forró zsiradékba, tehát elég egyszerű az elkészítése is. A kicsit szabálytalan alak még finomabbá teszi, a kis hegyek-völgyek különösen ropogósra pirulnak.

Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő (7 g)
2,5 dl tej
2 evőkanál cukor
1 tojás
1 csipet só
1 alma
1 kezeletlen narancs reszelt héja
10 dkg mazsola
porcukor
olaj a sütéshez

Meglangyosítjuk a tejet. Beletesszük a két evőkanál cukrot, beleszórjuk az élesztőt, elkeverjük, és langyos helyen hagyjuk tíz percig állni. Közben az almát meghámozzuk és apróra vágjuk. Keverőtálba tesszük a lisztet, hozzáöntjük a felhabosodott élesztős tejet, a villával felvert tojást, a csipet sót, és habverővel összedolgozzuk. Végül beleforgatjuk az apróra vágott almát, a narancs reszelt héját és a mazsolát.

Letakarva egy órán át hagyjuk kelni.

Egy serpenyőben bő olajat forrósítunk. Két evőkanalat belemártunk, majd a tésztából kiveszünk egy kanálnyit, megformázzuk a két kanállal, beletesszük a forró olajba. Ha pirulni kezd, megfordítjuk. Konyhai kéztörlőre szedve hagyjuk lecsepegni, végül megforgatjuk porcukorban.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.