Az aprósütemények és a szárazabb bejgli mellé a legtöbb családban készül legalább egy tepsi krémes sütemény is. Ezek a réteges hagyományos sütemények nagyon praktikusak. Kiadósak, mert általában egy nagy gáztepsivel készülnek, finomak, és jól elállnak egy hűvös kamrában is, nem foglalják a helyet az ilyenkor csúcsra járatott hűtőszekrényben. Ráadásul egy-két napot hagyni kell állni mindegyiket, hogy puhuljanak a lapok szebben lehessen szeletelni, tehát még a teljes őrület előtt szép nyugodtan el tudjuk készíteni.
Magazin
Töltött káposzta (és bejgli) nélkül nem karácsony a karácsony. Ha főzünk belőle egy jó nagy fazékkal (kis adagot úgysem lehet), jó pár napig rájárhatunk, és rá is fogunk, mert melegítve még sokkal jobb, mint frissen főzve. Szerencsére még a fagyasztást is jól tűri, ha mégsem fogyna el a sok ünnepi étel mellett, akkor érdemes beraktározni a januári soványabb napokra. Ahány ház, annyi káposzta. Annyit talán leszögezhetünk, hogy káposzta és valamilyen fűszeres töltelék biztosan van benne, de e felett végtelen a variációk száma, a húsmentes, vegán változattól a csülkös káposztáig.
Az idén valószínűleg nem lesz nagy jövés-menés az ünnepek környékén, vigyázunk egymásra. Így biztosan még több lesz a pizsamás nap, amikor az egész nap játszunk, kipróbáljuk az összes fantasztikus ajándékot. Ilyenkor van idő szép, kényelmesen reggelizni, kakaózni, kávézni, tízóraizni és uzsonnázni, és ezekhez mind nagyon jól fog jönni egy nagy szelet ünnepi kalács vagy egy bukta vagy egy csiga.
Télen ritkán eszünk külön előételt, inkább egy jó forró levest tálalunk elsőnek. Az ünnepi alkalmak viszont természetesen kivételesek. Azzal is emeljük a karácsonyi menü fényét, hogy a szokásos 2-3 fogás helyett helyett többet kínálunk, mindenből egy kis adagot. Ilyenkor jöhet akár többféle előétel is, szeretjük elnyújtani az étkezést, szeretünk „tislizni”.
Az ünnepeket többek között a kötelező szertartások és kellékek különböztetik meg a hétköznapoktól. A karácsonyhoz szorosan kötődik sok hagyományos sütemény. Ezek nyilván minden családnál változnak, de a bejgli, a zserbó és a mézes krémes szinte mindenhol elkészül ilyenkor. Nekünk a következők a kedvenceink.
A gyümölcskenyér a nagy karácsonyi klasszikusok közé tartozik. Ezt is jó előre elkészíthetjük, és fóliába csomagolva egy-két hétig biztosan eláll, napról napra gazdagabb lesz az íze. Vannak tömörebb, rengeteg aszalt gyümölcsöt, diófélét tartalmazó változatok, és könnyedebb, kalácsszerű kivitelek, válogassanak kedvükre a receptek közül.
A tartalmas levesek után palacsintát ígértünk. Jöhet a lekváros, a kakaós, a fahéjas, és ha ezekre egy kicsit ráuntunk, akkor pedig az összetettebb változatok. Sósan komoly főfogás, édesen remek desszert. Ha szépen rakjuk össze, még ünnepi tortának is megfelelő. Annyi féleképpen ízesíthetjük az egyszerre ropogós és lágy, puha tésztát, hogy nem tudunk ráunni.
A cél nemes és egyértelmű: az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az Újra! magazinnal is szeretné népszerűsíteni és elősegíteni a meglévő értékek megőrzését, teret biztosítani mindazoknak, akik a munkájuk során nemcsak maradandó nyomot hagynak maguk után, hanem környezettudatosak is, és inspirálóan hatnak azokra, akik már ismerik a folyamatos megújulás érzését, akik most ízlelgetik vagy még nem is kóstolták.