Több helyen is lehet kapni jégkrémkészítő formákat. De ha éppen nincs kéznél, nyugodtan használhatunk pici, kávés műanyag poharakat és faspatulákat. Bármilyen fagyi- vagy parféalapot is kifagyaszthatunk ezekben, de a vizes gyümölcspürék is nagyon üdítőek. Egyszer mérjük le pontosan az űrtartalmukat, annyi belevalót gyártsunk. A mi receptjeinek körülbelül 6 decit tesznek ki. A megtöltött formákat rakjuk a fagyasztóba, néhány óra alatt keményre fagynak. Rövid időre tartsuk meleg víz alá, akkor gyorsan kicsusszannak a formából, s máris ehetjük.
Barackos joghurtos jégkrém
Hozzávalók:
6 sárgabarack vagy sárga húsú őszibarack
6 dl sűrű görög joghurt
porcukor ízlés szerint
fél citrom leve
1 csomag vaníliás cukor
Cukorral, citromlével ízesített vízben megfőzzük a meghámozott, kimagozott, feldarabolt barackot. Pár perc alatt megpuhul. Leszűrjük, egy tálba átrakjuk, botmixerrel pürésítjük. Hozzákeverjük a joghurtot meg a vaníliás cukrot. Ízlés szerint adhatunk még hozzá porcukrot. Beletöltjük a kis formákba, megfagyasztjuk.
Gyümölcsdarabos jégkrém
Hozzávalók:
30 dkg vegyes, színes gyümölcs (dinnye, barack, áfonya, szeder stb.)
3 dl víz
10 dkg cukor
1 citrom
A vízből és a cukorból szirupot főzünk, ha kihűlt, belecsavarjuk a citrom levét. Szükség szerint meghámozzuk a gyümölcsöket, ha kell, feldaraboljuk, kimagozzuk. A formákat telerakjuk a gyümölcsökkel, végül ráöntjük a cukros, citromos vizet. Megfagyasztjuk.
Bloody Mary jégkrém – csak felnőtteknek
Hozzávalók:
0,4 dl vodka
6 dl paradicsomlé
1 lime
só
bors
1 kávéskanál cukor
pár csepp Worcester-szósz
pár csepp tabasco szósz
1 szál angol zeller
A paradicsomlében megfőzzük a feldarabolt zellert, sóval, cukorral ízesítjük. Hagyjuk benne kihűlni, utána átszűrjük, a zellerdarabokra már nem lesz szükség. A fűszeres paradicsomlébe reszeljük a lime héját, ízlés szerint savanyítjuk a lime frissen facsart levével. Pár csepp Worcester- és tabasco szósszal meglocsoljuk. Hozzákeverjük a vodkát (ha gyerek is eszik belőle, akkor egyszerűen hagyjuk ki). Beletöltjük a kis formákba, megfagyasztjuk.