A polenta, más néven puliszka laktat, egészséges és változatosan elkészíthető – nemcsak köretnek vagy főételnek, hanem snacknek és süteménynek is kiváló. Próbálja ki, ha eddig még nem tette!

Polenta és puliszka – így lesz tökéletes a kukoricakása!

DARÁBÓL VAGY LISZTBŐL?
Vágható keménységű polentás ételhez kukoricadara, a krémesen lágyakhoz kukoricaliszt kell.

Puliszka

Puliszka (forrás: Shutterstock)

HÁNY FŐRE?
A polenta már kis mennyiségben eltelít. Főételnél személyenként elegendő kb. 8 dkg, köretnél 5 dkg kukoricadara vagy -liszt.

FOLYADÉKARÁNYOK
A finomra őrölt kukoricaliszthez négyszeres mennyiségű folyadékot adjunk. A nagyobb szemű dara ennél valamivel többet felvesz. A főzéshez megfelel a sima víz is, de a zöldségleves-alaplétől ízesebb, a tejtől pedig selymesebb lesz a polenta.

ÍGY KÉSZÍTSÜK EL AZ ALAPOT!
4 adaghoz forraljunk fel 8 dl zöldségleves-alaplét 4 dl tejjel együtt, majd keverés közben lassan szórjunk bele 30 dkg finom kukoricadarát. Ezután gyenge tűzön folyamatosan kevergessük 20 percig (vagy a kukoricadara csomagolásán feltüntetett ideig). Végül tetszés szerint dolgozzunk bele 10 dkg reszelt parmezánt és 2 ek vajat, majd ízesítsük sóval, borssal.

TÚL HÍG LETT?
Besűrűsödik és jól lehet vágni, ha előbb szobahőmérsékleten hűlni hagyjuk majd a hűtőbe tesszük. Legközelebb durvább szemcséjű kukoricaliszttel vagy finom kukoricadarával készítsd.

PIRÍTSUK MEG!
A kihűlt polenta jól szeletelhető, illetve szabályos négyzetekre, rombuszokra vagy más alakzatokra vágható. Éles kést használjunk, és minden vágás után öblítsük le a pengét hideg vízzel. A polentát, a tortalapokhoz hasonlóan konyhai zsineggel is feldarabolhatjuk. Pirítsuk meg a szeleteket ropogósra, felforrósított vajon, oldalanként 2-3 perc alatt!

KÖRETKÉNT SEM MELLÉKES
Unalmas a krumpli, a rizs, a tészta? A polenta remek választás paradicsomszószhoz, darált húsos fogásokhoz, zöldséges és gombás ragukhoz vagy halhoz.

TÚL SOKAT FŐZTÉL?
A felesleget 2-3 napig eltarthatjuk a hűtőben, majd feldarabolva megpiríthatjuk (grill)serpenyőben. Vagy adagonként csomagoljuk dobozokba a felszeletelt maradékot, és fagyasszuk le. Felengedés után megpiríthatjuk vagy grillezhetjük!

PULISZKÁS RECEPTEK ITT >>>

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.