Klasszikus vajas pirítós egy kis csavarral
A friss, ropogós kenyérre kent vaj könnyen elolvadhat a szánkban, de ha egy kicsit tovább megyünk, és például fokhagymás, gyógynövényes vagy akár mézes vajjal próbálkozunk, egészen új élményekben lehet részünk. A különböző fűszervajak otthon is könnyen elkészíthetőek, de számos reggeliző Budapest szerte kínál ilyen lelket melengető harapnivalókat. A recept egészen egyszerű otthoni kísérletezéshez: válasszunk egy jó minőségű, ropogós héjú kenyeret, majd kenjük meg a vajjal, és ízesítsük a szezonális hozzávalókkal.
Sütőtökös palacsinta a tökéletes ízélményért
A szezon egyik legnagyobb kedvence lehet a sütőtökös palacsinta, ami ízében és állagában is tökéletesen passzol az évszakhoz. A palacsintatészta készítése során a megszokott tej mellett adjunk hozzá némi sütőtökpürét, amely ízletesebbé és gyönyörű aranyszínűvé varázsolja a tésztát. Egy kis fahéj és szerecsendió hozzáadásával az eredmény egy édeskés, fűszeres, meleg ízvilágú palacsinta lesz, amit friss gyümölcsökkel vagy akár egy kis juharsziruppal is megkoronázhatunk.
Avokádó és buggyantott tojás – a sós kedvencek találkozása
Ha inkább sós irányba mennénk el, akkor az avokádóval és tojással készült ételek tökéletes választást nyújthatnak. Az avokádót pirítósra kenve vagy szeletelve, rá néhány buggyantott tojással, némi friss zöldfűszerrel és egy csipet sóval olyan reggelit kapunk, ami tápláló, és a hideg reggeleken igazi energiabombaként is működik.
Kurkumás latte – egy meleg, fűszeres ital
A ráérős reggelikhez hozzátartozik egy kellemes, meleg ital is. Ilyenkor a kávén túl próbáljuk ki például az aranyszínű kurkumás lattét. A kurkuma gyulladáscsökkentő hatása miatt igazi szuperélelmiszernek számít, és a mandulatejjel vagy kókusztejjel készült ital egyedi, kissé egzotikus ízt biztosít. A fűszeres latte reggeli kísérőként vagy akár önmagában, egy könyv mellett is tökéletes társ lehet a hűvös, őszi és téli napokon.
Az őszi és téli reggeli varázsa
A ráérős reggelik alkalmat adnak arra, hogy egy kicsit megálljunk, kényeztessük magunkat és lassan indítsuk a napot. Ráadásul nem is nagy fáradtság, hogy előcsalogassuk a legfinomabb ízeket, csak egyszerűen használjuk a szezon alapanyagait.
(X)