Ha sok különböző ízlésű vendéget várunk, akkor melegen ajánljuk a következő főfogást. Tepsiben sütünk egy nagy adag, nem túl karakteres ízesítésű, nem túl zsíros húst, és készítünk mellé többféle mártást. Érdemes tálalni mellé sült krumplit, párolt rizst, aztán mindenki úgy állítja össze a tányérján az ételét, ahogy szereti.

Segítség, vendégek jönnek ebédre!

Mi most sertéskarajt sütöttünk, de választhatunk pulykamellet, csirkecombot vagy -mellet, nagyjából ugyanezzel a recepttel készül mindegyik. Mellé négyféle mártást készítettünk. Amíg sül a pecsenye, el is készülnek.
Nehezített a pálya, ha lesznek a vendégeink között vegetáriánusok, vegánok, gluténérzékenyek, tejmentesen étkezők stb. Ilyenkor érdemes úgy alakítani a felkínált ételeket, hogy legalább kétfélét tudjanak fogyasztani. Ha húskerülő vendégünk van, akkor süthetünk neki például pár szelet grillsajtot vagy sült zöldséget, például karfiolsztéket. Egy-két mártásból nyugodtan kihagyhatjuk a szalonnát, és készíthetjük csak olívaolajjal, esetleg egy kis füstölt pirospaprikával mélyíthetjük az ízeket. A tejtermékeket is sokszor egyszerűen ki lehet hagyni, például a gombaszósz kifejezetten finom anélkül is.

Szeletben sült fokhagymás karaj
Hozzávalók:
1 kg sertéskaraj, szeletelve
10-12 evőkanál zsír
2-3 nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
egész kömény

bors

Vastagon kizsírozunk egy alkalmas méretű lapos sütőtálat. A vöröshagymát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és egyenletesen elosztjuk a tál alján. A felszeletelt hús mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk. Félfedésben lerakjuk a hagymás alapra. A fokhagymát meghámozzuk, felszeleteljük, és rászórjuk a húsra. A maradék zsírt rárakjuk a tetejére. Öntünk alá körülbelül két deci vizet. Alufóliával lezárjuk, 180 fokos sütőben 45 percig sütjük. Kivesszük, levesszük a takarást. Ha szükséges, akkor öt percre még visszatoljuk a felemelt hőmérsékletű sütőbe, hogy kicsit megpiruljon a teteje.

Zöldborsós-csirkemájas mártás
Hozzávalók:
40 dkg csirkemáj
2 nagy sárgarépa
1 vöröshagyma
30 dkg fagyasztott zöldborsó
1 csokor zeller zöldje
5 szegfűszeg
1,5 dl száraz fehérbor
1 csilipaprika
1 evőkanál sűrített paradicsom
zsiradék

bors

Meghámozzuk a répát, felszeleteljük. A vöröshagymát finomra aprítjuk. Egy nagy serpenyőben felforrósítunk 1-2 evőkanál zsiradékot. Rádobjuk a felaprított hagymát, üvegesre sütjük. Hozzárakjuk a felszeletelt sárgarépát, sózzuk, együtt pároljuk. Ha már félig puha, hozzádobjuk a szegfűszeget, ráöntjük a fagyasztott borsót, beledobjuk a zeller zöldjét, felöntjük a borral, és együtt készre pároljuk.
Közben diónyi darabokra felvágjuk a csirkemájat, felkarikázzuk a csilit. Egy másik serpenyőbe rakunk egy-két evőkanál zsiradékot. Beletesszük a májat, és így kezdjük el sütni. Rászórjuk a csilit, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és addig sütjük kevergetve, míg a máj át nem sül belül is (összesen 6-7 percre lesz szükség). Sózzuk, borsozzuk, végül összekeverjük a két serpenyő tartalmát.

Majoránnás gombaszósz
Hozzávalók:
50 dkg csiperke
10 dkg füstölt szalonna
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál szárított majoránna
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál liszt
1 kis pohár tejföl

bors

A szalonnát pici kockákra vágjuk, kipirítjuk az olajon. Rádobjuk a feldarabolt gombát, a majoránnát, és fedő nélkül addig sütjük, míg el nem fő a lé alóla. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt pirospaprikával. A lisztet kevés hideg vízben csomómentesre keverjük. Belevegyítjük a tejfölt, majd ezt az elegyet lassan, kevergetve hozzácsurgatjuk a mártáshoz, és pár percig rotyogtatjuk, míg be nem sűrűsödik a gombaszósz.

Mézes-mustáros mártás
Hozzávalók:
10 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál liszt
1 kis pohár tejföl
2 evőkanál méz
2-3 evőkanál csípős mustár

Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Meghintjük a liszttel, majd felengedjük egy kevés vízzel és a tejföllel. Gyorsan csomómentesre keverjük, és kis lángon főzzük, közben hozzáadjuk a mustárt meg a mézet, sózzuk, és készre rotyogtatjuk.

Lecsós ragu
Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna
2 evőkanál olívaolaj
7 zöld és piros színű zöldpaprika
6 karika erős paprika
4 paradicsom
2-3 vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt pirospaprika
3 kockacukor

Kipirítjuk a kicsire vágott szalonnát az olajon, majd rádobjuk a szálasra vágott hagymát. Ha az már szép átlátszó, hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát, a zúzott fokhagymát, és üvegesre sütjük. Belekeverjük az őrölt pirospaprikát, és azonnal rátesszük a felaprított paradicsomot, a 6 karika erős paprikát, összerotyogtatjuk, közben a cukorral és ízlés szerint sóval ízesítjük.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink