Mi most sertéskarajt sütöttünk, de választhatunk pulykamellet, csirkecombot vagy -mellet, nagyjából ugyanezzel a recepttel készül mindegyik. Mellé négyféle mártást készítettünk. Amíg sül a pecsenye, el is készülnek.
Nehezített a pálya, ha lesznek a vendégeink között vegetáriánusok, vegánok, gluténérzékenyek, tejmentesen étkezők stb. Ilyenkor érdemes úgy alakítani a felkínált ételeket, hogy legalább kétfélét tudjanak fogyasztani. Ha húskerülő vendégünk van, akkor süthetünk neki például pár szelet grillsajtot vagy sült zöldséget, például karfiolsztéket. Egy-két mártásból nyugodtan kihagyhatjuk a szalonnát, és készíthetjük csak olívaolajjal, esetleg egy kis füstölt pirospaprikával mélyíthetjük az ízeket. A tejtermékeket is sokszor egyszerűen ki lehet hagyni, például a gombaszósz kifejezetten finom anélkül is.
Szeletben sült fokhagymás karaj
Hozzávalók:
1 kg sertéskaraj, szeletelve
10-12 evőkanál zsír
2-3 nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
egész kömény
só
bors
Vastagon kizsírozunk egy alkalmas méretű lapos sütőtálat. A vöröshagymát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és egyenletesen elosztjuk a tál alján. A felszeletelt hús mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk. Félfedésben lerakjuk a hagymás alapra. A fokhagymát meghámozzuk, felszeleteljük, és rászórjuk a húsra. A maradék zsírt rárakjuk a tetejére. Öntünk alá körülbelül két deci vizet. Alufóliával lezárjuk, 180 fokos sütőben 45 percig sütjük. Kivesszük, levesszük a takarást. Ha szükséges, akkor öt percre még visszatoljuk a felemelt hőmérsékletű sütőbe, hogy kicsit megpiruljon a teteje.
Zöldborsós-csirkemájas mártás
Hozzávalók:
40 dkg csirkemáj
2 nagy sárgarépa
1 vöröshagyma
30 dkg fagyasztott zöldborsó
1 csokor zeller zöldje
5 szegfűszeg
1,5 dl száraz fehérbor
1 csilipaprika
1 evőkanál sűrített paradicsom
zsiradék
só
bors
Meghámozzuk a répát, felszeleteljük. A vöröshagymát finomra aprítjuk. Egy nagy serpenyőben felforrósítunk 1-2 evőkanál zsiradékot. Rádobjuk a felaprított hagymát, üvegesre sütjük. Hozzárakjuk a felszeletelt sárgarépát, sózzuk, együtt pároljuk. Ha már félig puha, hozzádobjuk a szegfűszeget, ráöntjük a fagyasztott borsót, beledobjuk a zeller zöldjét, felöntjük a borral, és együtt készre pároljuk.
Közben diónyi darabokra felvágjuk a csirkemájat, felkarikázzuk a csilit. Egy másik serpenyőbe rakunk egy-két evőkanál zsiradékot. Beletesszük a májat, és így kezdjük el sütni. Rászórjuk a csilit, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és addig sütjük kevergetve, míg a máj át nem sül belül is (összesen 6-7 percre lesz szükség). Sózzuk, borsozzuk, végül összekeverjük a két serpenyő tartalmát.
Majoránnás gombaszósz
Hozzávalók:
50 dkg csiperke
10 dkg füstölt szalonna
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál szárított majoránna
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál liszt
1 kis pohár tejföl
só
bors
A szalonnát pici kockákra vágjuk, kipirítjuk az olajon. Rádobjuk a feldarabolt gombát, a majoránnát, és fedő nélkül addig sütjük, míg el nem fő a lé alóla. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt pirospaprikával. A lisztet kevés hideg vízben csomómentesre keverjük. Belevegyítjük a tejfölt, majd ezt az elegyet lassan, kevergetve hozzácsurgatjuk a mártáshoz, és pár percig rotyogtatjuk, míg be nem sűrűsödik a gombaszósz.
Mézes-mustáros mártás
Hozzávalók:
10 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál liszt
1 kis pohár tejföl
2 evőkanál méz
2-3 evőkanál csípős mustár
só
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Meghintjük a liszttel, majd felengedjük egy kevés vízzel és a tejföllel. Gyorsan csomómentesre keverjük, és kis lángon főzzük, közben hozzáadjuk a mustárt meg a mézet, sózzuk, és készre rotyogtatjuk.
Lecsós ragu
Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna
2 evőkanál olívaolaj
7 zöld és piros színű zöldpaprika
6 karika erős paprika
4 paradicsom
2-3 vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt pirospaprika
3 kockacukor
só
Kipirítjuk a kicsire vágott szalonnát az olajon, majd rádobjuk a szálasra vágott hagymát. Ha az már szép átlátszó, hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát, a zúzott fokhagymát, és üvegesre sütjük. Belekeverjük az őrölt pirospaprikát, és azonnal rátesszük a felaprított paradicsomot, a 6 karika erős paprikát, összerotyogtatjuk, közben a cukorral és ízlés szerint sóval ízesítjük.