Évről évre másféle sonkát veszünk, egyébként is ki emlékszik már arra, hogy egy évvel ezelőtt hogyan csináltuk. Érdemes újra átvenni minden ezzel kapcsolatos tudnivalót, hiszen sonka nélkül nincsen ünnepi húsvéti asztal.

Sonkafőzési praktikák

A legfontosabb, hogy jó minőségű sonkát válasszunk. Inkább vegyünk egy kisebb darabot, de az legyen kifogástalan.

– A hagyományos, nyers, füstölt sonkát száraz, hűvös helyen tartsuk, ne a hűtőszekrényben (az a közeg túl párás a számára).

– Főzés előtt fél-egy napig annyi hideg vízben áztatjuk, amely ellepi, így a magas sótartalom kioldódik belőle. Ezt a vizet öntsük ki.

– Nagy fazékban, bő hideg vízben rakjuk fel a sonkát főni. Amint felforrt a víz, kis lángra állítjuk, és épp csak gyöngyöző vízben főzzük puhára. Az alapszabály szerint annyi óráig kell főzni, ahány kilós a darab. Nagyobb sonkákra ez már nem igaz, kilónként 40 perc is elég lehet. Nemcsak a puhítás miatt fontos a hosszú ideig tartó hőkezelés, hanem ezzel az esetleges baktériumokat is elpusztítjuk.

– Tehetünk a főzővízbe egészben hagyott vöröshagymát, babérlevelet, borsot, de az igazán jó sonka ezek nélkül is finom lesz.

– A mellé szánt tojásokat alapos mosás után megfőzhetjük a sonka főzőlevében, nagyon jóízűek lesznek. És persze zsírosak is, tehát ha festeni is akarjuk, akkor maradjunk a tiszta víznél, hogy befogja majd a tojásfesték.

– A megfőtt sonkát hideg helyen, a főzővízben hagyjuk kihűlni, így lesz szaftos, omlós a végeredmény. Ha már kihűlt, kivesszük, lecsöpögtetjük, és hűtőszekrényben tároljuk.

– Gyorspácolt, tartósítószerekkel, ízfokozókkal teletömött húsipari készítmények főzőlevét ne használjuk már semmire, öntsük ki. Ha viszont finom sonkát főzünk, annak a levét őrizzük meg: legpraktikusabb több kis adagban lefagyasztani, hiszen az ünnepi bőségben általában nincs rá szükség, viszont milyen jól jön néhány hét múlva. Jól fel lehet vele dobni egy egyszerű levest vagy főzeléket.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.