Mákosguba-pohárkrém
Hozzávalók:
1 l tej
25 g vaj
2 csomag vaníliás cukor
2,5 dl frissen facsart narancslé
3 szikkadt kifli
60 g darált mák
50 g porcukor
fél kezeletlen narancs reszelt héja
1 csomag vaníliás pudingpor
4 evőkanál kristálycukor
A díszítéshez:
kandírozott narancshéjcikkek
egész mák
rozmaring
Felkarikázzuk a kiflit. Felforraljuk a tej felét a vajjal, a két csomag vaníliás cukorral, egy evőkanál kristálycukorral és a narancslével. Ezt a forró, édes, narancsos tejet ráöntjük a felkarikázott kiflire, és megvárjuk, amíg a péksütemény felszívja az összes folyadékot.
A darált mákot összekeverjük a porcukorral és a reszelt narancshéjjal, rászórjuk a beáztatott kiflikre, és óvatosan összeforgatjuk.
A pudingport a szokásos módon megfőzzük, fél liter tejben, három evőkanál kristálycukorral.
Négy üvegpohárban elosztjuk a mákos kiflik felét. Rákanalazzuk a vaníliás puding felét, erre jön a maradék kifli, majd ismét a puding. Hideg helyen hagyjuk pár órát pihenni.
Tálalás előtt díszítjük kandírozott naranccsal, egész mákkal, pár ágacska rozmaringgal.
Csokis-kókuszos pohárkrém
Hozzávalók:
A kókuszkrémhez:
5 dl tej
80 g kókuszreszelék
50 g porcukor
30 g kukoricakeményítő
A csokis réteghez:
175 g tejcsoki
fél dl tejszín
A díszítéshez:
1 evőkanál kókuszreszelék
1 evőkanál kókuszcsipsz
1 teáskanál gránátalmamag
apró cukorgyöngyök
Egy kis lábasba öntjük a fél liter tejet, beleszórjuk a kókuszreszeléket és a porcukrot, habverővel beledolgozzuk a keményítőt. Kevergetve elkezdjük főzni, és addig főzzük, míg a krém be nem sűrűsödik. Átöntjük egy tálba, lefedjük átlátszó fóliával, és hideg helyen kihűtjük.
Apró darabokra vágjuk a tejcsokoládét, és a tejszínnel összeolvasztjuk, mikrohullámú sütőben vagy gőz felett. Addig kevergetjük, míg egynemű krémet nem kapunk. Előveszünk hat kisebb vagy négy nagyobb poharat. A csokoládékrém felét belecsorgatjuk az előkészített poharak aljába. Tíz percre berakjuk a fagyasztóba, hogy megdermedjen. Utána kivesszük, és szétosztjuk a poharak között a kókuszos krémet. Ennek a tetejére öntjük a maradék csokikrémet, igazságosan elosztva az adagok között. Hideg helyen legalább egy órát pihentetjük. Tálalás előtt díszítjük kókuszreszelékkel, kókuszcsipsszel, gránátalmamaggal, cukorgyönggyel.
Gesztenyés-narancsos pohárkrém
Hozzávalók:
A gesztenyés réteghez:
250 g fagyasztott gesztenyepüré
3 dl tejszín
A rumos-csokis réteghez:
50 g étcsokoládé
50 g tejszín
20 g puha vaj
1 dl tej
2 evőkanál rum
1 evőkanál porcukor
A narancsos réteghez:
2 dl frissen facsart narancslé
1 teáskanál zselatinpor
1 evőkanál porcukor
A ropogós réteghez:
6 babapiskóta
A díszítéshez:
narancsgerezdek
Szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni a gesztenyepürét. Hozzáadjuk a tejszínt, és kézi robotgéppel alaposan kihabosítjuk. Habzsákba töltjük.
Az étcsokoládét éles késsel felaprítjuk. Mikrohullámú sütőben vagy gőz felett összeolvasztjuk a tejszínnel. Hozzákeverjük a vajat, a tejet, a porcukrot és a rumot, szép egynemű krémmé dolgozzuk.
A narancsos réteghez a zselatinport egy tálkába szórjuk. Hozzákeverünk 2-3 evőkanál narancslevet, majd a többit is hozzávegyítjük a porcukorral együtt. Mikrohullámú sütőben vagy egy kis lábasban addig melegítjük, míg a zselatin fel nem olvad a folyadékban. Hagyjuk langyosra hűlni.
Előveszünk hat kisebb vagy négy nagyobb üvegpoharat, az aljukban szétosztjuk a rumos-csokis krémet. A piskótát durva morzsává törjük. A felét rászórjuk a csokikrémre. A habzsákból rányomjuk a gesztenyekrémet, majd a tetejére szórjuk a maradék piskótamorzsát. Végül óvatosan rákanalazzuk a dermedi kezdő narancszselét. Hideg helyen pihentetjük pár órát. Kifilézett narancsgerezdekkel díszítjük.