Ezt a menüt kezdő szakácsoknak, konyhában gyakorlatlanoknak is nagyon jó szívvel ajánljuk. Különleges a leves is, a pecsenye is, a köret is, de nagyon egyszerűen készíthetőek, és az alapanyagok beszerzése sem lesz bonyolult.
Az első fogás a hagymaleves. Attól lesz ünnepi, hogy marhahúslevesből készül. Most ne leveskockát használjunk. Valamelyik ünnep előtti hétvégén főzhetünk egy jó nagy adag marhahúslevest, a levéből lefagyasztunk két litert, és ezzel főzzük majd a levest, ettől kapja az igazi aromáját.
A főfogás pont annyira finom, amennyire egyszerű. A kacsacomb ugye elronthatatlan (hacsak nem égetjük szénné), egy kis naranccsal és rozmaringgal emeljük ünnepivé. A réteshez kész leveles tésztát használunk, csak ki kell teríteni. A töltelékként szereplő káposzta megpárolása sem igényel különösebb szaktudást.
Ünnepi hagymaleves
Hozzávalók:
1 kg vöröshagyma
2 l marhahúsleves
5 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem zöldje
1 evőkanál liszt
só
bors
Meghámozzuk a vöröshagymát, elfelezzük, majd vékony félkarikákra felvágjuk. Egy lábasba tesszük a vajat, megolvasztjuk. Rádobjuk a vöröshagymát, és átlátszóra dinszteljük (megbarnítani nem szabad). Hozzáadjuk a két gerezd áttört fokhagymát, még két percig pirítjuk együtt, kevergetve. Felöntjük a húslevessel, és tíz percig főzzük, közben sózzuk és borsozzuk. Az evőkanálnyi lisztet kevés hideg vízben csomómentesre keverjük. Folyamatos keverés közben hozzáöntjük a leveshez, és pár percig forraljuk együtt. Ha kész, levesszük a tűzhelyről, és elkeverjük benne az összevágott petrezselyem zöldjét (de ezzel már nem főzzük).
Narancsos-rozmaringos kacsacomb káposztás rétessel
Hozzávalók:
A kacsacombhoz:
4 kacsacomb
2 evőkanál liba- vagy kacsazsír
1 kezeletlen narancs
2 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
2 ág rozmaring
só
bors
A réteshez:
1 csomag leveles tészta
1 káposzta
3 evőkanál zsír
3 evőkanál cukor
só
bors
felvert tojás a kenéshez
Megmossuk a narancsot, szárazra töröljük. Lereszeljük a héját, kifacsarjuk a levét. A kacsacombokat jó alaposan bedörzsöljük sóval, borssal, narancslével és narancshéjjal. Egy órát hideg helyen pihentetjük.
Utána a combokat áttesszük egy kizsírozott sütőedénybe, mellérakjuk a meghámozott, cikkekre vágott vöröshagymát meg a két gerezd fokhagymát. Ráfektetjük a rozmaringágakat. Öntünk rá kevés vizet. Fóliával lefedjük, és 180 fokos sütőben egy órát sütjük. Leszedjük róla a takarást, visszatoljuk a sütőbe, és még 40-45 perc alatt ropogósra sütjük.
Vékony csíkokra felvágjuk a káposztát. Összekeverjük sóval, és hagyjuk állni legalább negyedórát. Egy nagy lábasban a zsíron karamellizáljuk a három evőkanál kristálycukrot. A sózott káposztát kifacsarjuk, rátesszük a karamellre, és addig sütjük, gyakran megkeverve, míg szép pirosra nem pirul. Darálunk hozzá fekete borsot, átkeverjük, és hagyjuk kihűlni.
A leveles tésztát kiterítjük, illetve kinyújtjuk, ha szükséges. A közepére halmozzuk a sült káposztát, majd felcsavarjuk. Átrakjuk egy sütőpapíros tepsire, felvert tojással lekenjük, és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, hogy szebben tudjuk szeletelni.