Sok családban nem szeretik a halat, így szóba sem jön a hagyományos, halászleves, rántott pontyos vacsora. Nekik ajánljuk a következő különlegesen finom levest és főfogást. Külön öröm, hogy mindegyik jó előre elkészíthető, nem kell órákat tölteni a gyertyagyújtás és a vacsora között a konyhában.

Szenteste hal nélkül

Ezt a menüt kezdő szakácsoknak, konyhában gyakorlatlanoknak is nagyon jó szívvel ajánljuk. Különleges a leves is, a pecsenye is, a köret is, de nagyon egyszerűen készíthetőek, és az alapanyagok beszerzése sem lesz bonyolult.

Az első fogás a hagymaleves. Attól lesz ünnepi, hogy marhahúslevesből készül. Most ne leveskockát használjunk. Valamelyik ünnep előtti hétvégén főzhetünk egy jó nagy adag marhahúslevest, a levéből lefagyasztunk két litert, és ezzel főzzük majd a levest, ettől kapja az igazi aromáját.

A főfogás pont annyira finom, amennyire egyszerű. A kacsacomb ugye elronthatatlan (hacsak nem égetjük szénné), egy kis naranccsal és rozmaringgal emeljük ünnepivé. A réteshez kész leveles tésztát használunk, csak ki kell teríteni. A töltelékként szereplő káposzta megpárolása sem igényel különösebb szaktudást.

Ünnepi hagymaleves
Hozzávalók:
1 kg vöröshagyma
2 l marhahúsleves
5 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem zöldje
1 evőkanál liszt

bors

Meghámozzuk a vöröshagymát, elfelezzük, majd vékony félkarikákra felvágjuk. Egy lábasba tesszük a vajat, megolvasztjuk. Rádobjuk a vöröshagymát, és átlátszóra dinszteljük (megbarnítani nem szabad). Hozzáadjuk a két gerezd áttört fokhagymát, még két percig pirítjuk együtt, kevergetve. Felöntjük a húslevessel, és tíz percig főzzük, közben sózzuk és borsozzuk. Az evőkanálnyi lisztet kevés hideg vízben csomómentesre keverjük. Folyamatos keverés közben hozzáöntjük a leveshez, és pár percig forraljuk együtt. Ha kész, levesszük a tűzhelyről, és elkeverjük benne az összevágott petrezselyem zöldjét (de ezzel már nem főzzük).

Narancsos-rozmaringos kacsacomb káposztás rétessel
Hozzávalók:
A kacsacombhoz:
4 kacsacomb
2 evőkanál liba- vagy kacsazsír
1 kezeletlen narancs
2 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
2 ág rozmaring

bors
A réteshez:
1 csomag leveles tészta
1 káposzta
3 evőkanál zsír
3 evőkanál cukor

bors
felvert tojás a kenéshez

Megmossuk a narancsot, szárazra töröljük. Lereszeljük a héját, kifacsarjuk a levét. A kacsacombokat jó alaposan bedörzsöljük sóval, borssal, narancslével és narancshéjjal. Egy órát hideg helyen pihentetjük.

Utána a combokat áttesszük egy kizsírozott sütőedénybe, mellérakjuk a meghámozott, cikkekre vágott vöröshagymát meg a két gerezd fokhagymát. Ráfektetjük a rozmaringágakat. Öntünk rá kevés vizet. Fóliával lefedjük, és 180 fokos sütőben egy órát sütjük. Leszedjük róla a takarást, visszatoljuk a sütőbe, és még 40-45 perc alatt ropogósra sütjük.

Vékony csíkokra felvágjuk a káposztát. Összekeverjük sóval, és hagyjuk állni legalább negyedórát. Egy nagy lábasban a zsíron karamellizáljuk a három evőkanál kristálycukrot. A sózott káposztát kifacsarjuk, rátesszük a karamellre, és addig sütjük, gyakran megkeverve, míg szép pirosra nem pirul. Darálunk hozzá fekete borsot, átkeverjük, és hagyjuk kihűlni.

A leveles tésztát kiterítjük, illetve kinyújtjuk, ha szükséges. A közepére halmozzuk a sült káposztát, majd felcsavarjuk. Átrakjuk egy sütőpapíros tepsire, felvert tojással lekenjük, és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, hogy szebben tudjuk szeletelni.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink