Sokszor vágyunk valami jó kis sós ropogtatnivalóra, de a normál burgonyacsipszet nagyon egészségtelennek gondoljuk. Ilyenkor nyúlunk a készen kapható zöldségcsipszek után. Ezzel kicsit megnyugtattuk a lelkiismeretünket – méregdrágán ugyan –, de azért jó, ha tudjuk, hogy ezeknek a többségét szintén bő olajban sütik. Elég gyakori, hogy a fő összetevő nem maga a zöldségféle, hanem valamilyen keményítő vagy liszt. Gyakran tesznek hozzájuk olyan adalékanyagokat, amelyeket nem biztos, hogy szívesen fogyasztanánk. Ráadásul a hozzáadott só mennyisége is sokszor túl magas. Tehát érdemes a vásárlás előtt alaposan szemrevételezni, hogy mit is veszünk meg, pontosan mi van a zacskóban, mert az elnevezés és a kép gyakran hamis illúziókba ringat.
A házi előállítás alapanyagköltsége szinte nulla, de elég magas az energiaigénye. Igazából annak éri meg, akinek van egy jó kis lassan hűlő kemencéje, sütős cserépkályhája, ahol is a maradék hővel sütheti meg a zöldségszeleteket.
Vegyes zöldségcsipsz házilag
Hozzávalók:
1-2 sárgarépa
1-2 cékla
fél zellergumó
1 petrezselyemgyökér
1 kis édesburgonya
só
olívaolaj
Meghámozzuk a zöldségeket, a túl vastagokat hosszában felezzük, negyedeljük. Zöldségszeletelővel nagyon vékonyra felvágjuk. A céklát külön tálba rakjuk, hogy ne színezze meg a többit, a többiek mehetnek egy nagy közösbe. Összekeverjük mindegyiket sóval, és hagyjuk állni legalább fél órát.
Közben pár nagy tepsit előkészítünk, terítünk bele sütőpapírt.
A besózott zöldségeket gyengéden kifacsarjuk, és vékony rétegben papírtörlőre vagy konyharuhára terítjük. A tetejére is teszünk nedvszívó anyagot, gyengéden lenyomkodjuk, minél szárazabbra töröljük.
A tepsiken lévő sütőpapírokat vékonyan megkenjük olívaolajjal. Türelmesen egyesével, jó sűrűn rátesszük a zöldségszeletkéket. Légkeveréses sütőben 180-190 fokon sütjük, ha nem egyenletesen süt a sütőnk, akkor cserélgetjük és forgatjuk a tepsiket. Ha ropogósra sültek, kiborítjuk a csipszeket, ismét pici olívaolajat kenünk a papírra, és új adaggal folytatjuk a sütést.
Ha azonnal nem esszük meg, akkor a levegő páratartalma miatt hamar meg fog puhulni. Fogyasztás előtt átöntjük egy tepsibe, és 170 fokos sütőben pár perc alatt visszavarázsolhatjuk a ropogósságot.