Vannak olyan elméletek, amelyek szerint bizonyos ízekhez, ételfélékhez meghatározott érzelmek, vágyak köthetőek. Aki például lágy krémeket enne, az kényeztetésre vágyik. Ha pedig épp utáljuk az egész világot, és teli vagyunk elfojtott agresszióval, akkor ropogós ételeket ennénk, például csipszet. A készen kapható burgonyacsipszek nem tartoznak a legegészségesebb élelmiszerek közé, helyettük a házi zöldségcsipszeket ajánljuk.

Tányércsapkodás helyett

Sokszor vágyunk valami jó kis sós ropogtatnivalóra, de a normál burgonyacsipszet nagyon egészségtelennek gondoljuk. Ilyenkor nyúlunk a készen kapható zöldségcsipszek után. Ezzel kicsit megnyugtattuk a lelkiismeretünket – méregdrágán ugyan –, de azért jó, ha tudjuk, hogy ezeknek a többségét szintén bő olajban sütik. Elég gyakori, hogy a fő összetevő nem maga a zöldségféle, hanem valamilyen keményítő vagy liszt. Gyakran tesznek hozzájuk olyan adalékanyagokat, amelyeket nem biztos, hogy szívesen fogyasztanánk. Ráadásul a hozzáadott só mennyisége is sokszor túl magas. Tehát érdemes a vásárlás előtt alaposan szemrevételezni, hogy mit is veszünk meg, pontosan mi van a zacskóban, mert az elnevezés és a kép gyakran hamis illúziókba ringat.

A házi előállítás alapanyagköltsége szinte nulla, de elég magas az energiaigénye. Igazából annak éri meg, akinek van egy jó kis lassan hűlő kemencéje, sütős cserépkályhája, ahol is a maradék hővel sütheti meg a zöldségszeleteket.

Vegyes zöldségcsipsz házilag
Hozzávalók:
1-2 sárgarépa
1-2 cékla
fél zellergumó
1 petrezselyemgyökér
1 kis édesburgonya

olívaolaj

Meghámozzuk a zöldségeket, a túl vastagokat hosszában felezzük, negyedeljük. Zöldségszeletelővel nagyon vékonyra felvágjuk. A céklát külön tálba rakjuk, hogy ne színezze meg a többit, a többiek mehetnek egy nagy közösbe. Összekeverjük mindegyiket sóval, és hagyjuk állni legalább fél órát.
Közben pár nagy tepsit előkészítünk, terítünk bele sütőpapírt.
A besózott zöldségeket gyengéden kifacsarjuk, és vékony rétegben papírtörlőre vagy konyharuhára terítjük. A tetejére is teszünk nedvszívó anyagot, gyengéden lenyomkodjuk, minél szárazabbra töröljük.
A tepsiken lévő sütőpapírokat vékonyan megkenjük olívaolajjal. Türelmesen egyesével, jó sűrűn rátesszük a zöldségszeletkéket. Légkeveréses sütőben 180-190 fokon sütjük, ha nem egyenletesen süt a sütőnk, akkor cserélgetjük és forgatjuk a tepsiket. Ha ropogósra sültek, kiborítjuk a csipszeket, ismét pici olívaolajat kenünk a papírra, és új adaggal folytatjuk a sütést.
Ha azonnal nem esszük meg, akkor a levegő páratartalma miatt hamar meg fog puhulni. Fogyasztás előtt átöntjük egy tepsibe, és 170 fokos sütőben pár perc alatt visszavarázsolhatjuk a ropogósságot.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink