Három süteményt is sütöttünk, mindenki megtalálhatja köztük a kedvencét. A csokis brutál csokis, az almás pite majdnem olyan, mint a hagyományos társa, csak kicsit finomabb, a bőven adagolt mandulának köszönhetően. A morzsasüti pedig pont azt hozza, amit kell, édes, ropogós tészta és pikáns sült gyümölcs. Mindegyik mellé nagyon jól illik egy-egy adag tejszínhab vagy vaníliafagyi, természetesen mindegyikből a vegán változat.
[eadvert]
Mandulakrémes almás pite
Hozzávalók:
A tésztához:
50 g csicseriborsóliszt
60 g hajdinaliszt
50 g gluténmentes zabliszt
45 g kukoricaliszt
40 g nyílgyökérliszt
1 csipet só
20 g porcukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
150 g fagyos tejmentes margarin
fél csésze olívaolaj
A mandulás réteghez:
2 evőkanál darált lenmag
6 evőkanál víz
2 evőkanál mandulalikőr
10 dkg tejmentes margarin
8 dkg porcukor
15 dkg darált mandula
3 evőkanál rizsliszt
1 csipet sütőpor
A tetejére:
3-4 alma
baracklekvár
barna cukor
citromlé
Összekeverjük az ötféle lisztet a sóval és a porcukorral (édesítőszerrel), összemorzsoljuk a fagyos margarinnal. Utána hozzágyúrjuk az olívaolajat, és annyi hideg vizet adunk még hozzá, hogy összeálljon (5-6 evőkanálnyi). Hagyjuk pihenni kicsit, majd kibélelünk vele egy nagy piteformát. Úgy lehet megoldani, hogy kis darabkákat nyújtunk, és azzal foltozgatjuk (a gluténmentes tésztákat egyben elég nehéz kinyújtani). Végül egy pohárral lenyomkodjuk, hogy egyenletes legyen. Legalább egy órán át hűtjük. Utána 200 fokon 15 percig vakra sütjük.
A rakományhoz összekeverjük a lenmagot a vízzel, és hagyjuk állni legalább tíz percig. A margarint habosra keverjük a porcukorral és a mandulalikőrrel. Egy tálba öntjük a száraz hozzávalókat (darált mandula, rizsliszt, sütőpor), majd összedolgozzuk a kihabosított margarinnal és a bezselésedett lenmaggal. A kicsit hűlt tésztába belesimítjuk a mandulás krémet. A tetejét szépen kirakjuk nagyon vékonyra szeletelt almával. Citromlével átkenjük. Megszórjuk barna cukorral, és 180 fokon készre sütjük. Még forrón lekenjük felmelegített, áttört baracklekvárral.
Vegán csokis kocka
Hozzávalók:
A tésztához:
160 g rizsliszt
80 g hajdinaliszt
100 g holland kakaópor
160 g cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
fél csomag sütőpor
1 csipet szódabikarbóna
1 csipet só
2 dl híg kókusztej
3 dl víz
2 dl gyümölcspüré (alma-, banán- vagy körteszósz)
1 evőkanál almaecet
120 g kókuszzsír, langyosra olvasztva
1 dl olívaolaj
A krémhez:
20 dkg étcsokoládé
2 dl sűrű kókusztej
16 dkg porcukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
3 evőkanál holland kakaópor
1 csipet őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg puha, tejmentes margarin
A tetejére:
1 csésze dióféle (mandula, mogyoró, dió stb.)
Először a tésztát készítjük el. Összekeverünk minden száraz hozzávalót (kétféle liszt, kakaópor, cukor vagy édesítőszer, sütőpor, szódabikarbóna, só) egy tálban, egy másikban pedig a nedves hozzávalókat (kókusztej, víz, gyümölcspüré, ecet, kókuszzsír, olívaolaj). Végül összeforgatjuk a két tál tartalmát. Mint általában a kevert süteményeknél, ezt sem szabad túlkeverni, mert akkor nehéz, szalonnás lesz a tészta. Egy közepes tepsiben 180 fokos sütőben megsütjük.
Krém: felmelegítjük a kókusztejet (forralni nem szabad), és felolvasztjuk benne az összevágott csokit. Hozzákeverjük a porcukrot (édesítőszert), a kakaót, a fahéjat és a vaníliás cukrot. Elektromos mixerrel kihabosítjuk. A margarint egy másik edényben habosítjuk, majd összedolgozzuk a kihűlt csokikrémmel. Összeállítás: keresztben elvágjuk a lapot. Az alsót megkenjük krémmel, rátesszük a felső tésztát, azt is gazdagon megkenjük. Gazdagon megszórjuk tört diófélékkel.
Rusztikusra igazgatjuk, és megszórjuk tört diófélékkel. Kockákra vágva tálaljuk, de előtte hagyjuk pár órát összeérni.
Vegán gyümölcsös morzsasüti
Hozzávalók:
A töltelékhez:
50 dkg fagyasztott erdeigyümölcs-keverék
2 evőkanál chiamag
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
1 evőkanál keményítő
A tésztához:
1 csésze darált mandula
1 csésze kókuszzsír, olvasztva
2 evőkanál olívaolaj
fél csésze rizsliszt (fehér vagy barna)
fél csésze hajdinaliszt
fél csésze kukoricaliszt
1 csésze porcukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
1 nagy csipet só
fél teáskanál sütőpor
Először a tölteléket készítjük el. Az összes hozzávalót (a keményítő kivételével) összeforraljuk, majd hozzákeverjük a keményítőt és hagyjuk hűlni.
A tésztához eldolgozzuk az összes hozzávalót, ragacsos masszát kell kapnunk. Ha kell, kis vizet adhatunk hozzá. Előkészítünk 8 kicsi pite- vagy szufléformát, az aljukba belenyomkodunk egy-egy adag tésztát (nem kell a formát kizsírozni, mert zsíros a tészta). A tészta egyharmadát félretesszük a tetejére (érdemes a fagyasztóban tárolni). A formákban lévő tésztát 10 percet sütjük 190 fokos sütőben. Utána kivesszük, rákanalazzuk a gyümölcsös tölteléket. A tetejére csipkedjük a maradék tésztát. Visszatoljuk a sütőbe és készre sütjük.