Ha szereted a burgonyát, biztosan tudod, hogy vannak kifejezetten főzésre ajánlott fajták. Ám könnyen előfordulhat, hogy nincs otthon ilyen, amikor szükséged lenne rá. Mutatjuk, hogy milyen egyszerűen megakadályozhatod, hogy a krumpli kásás legyen.

Tegyél ecetet a krumpli főzővizébe és csodát látsz!

A főzni való burgonyákat „B” jelzéssel látják el. Ezek nem, vagy csak kissé főnek szét, textúrájuk közepesen finom, kissé lisztes, szappanos. Olyan fajták tartoznak ide, mint a Desirée, a Balatoni rózsa, a Hópehely, vagy a Red Scarlet. Szerencsés esetben tudsz válogatni az üzletben, és a receptnek megfelelő krumpli kerül a kosaradba. De előfordul, hogy nincs választék, vagy otthon derül ki, hogy más készül majd belőle, mint eredetileg gondoltad. Ekkor sincs baj, jöhet az egyik legsokoldalúbb konyhai alapanyag, amitől egyben marad minden burgonya – írja a Mindmegette.

Az ecet megakadályozza, hogy a krumpli pépessé váljon főzés során /Fotó: Shutterstock

Az ecet megakadályozza, hogy a krumpli pépessé váljon főzés során /Fotó: Shutterstock

EGYSZERŰ HOZZÁVALÓ, CSODÁS HATÁS

És hogy mi ez az egyszerű alapanyag? Nem más, mint az ecet! Kb. 10 perc főzés után adj egy kis sót és kevés ecetet a vízhez. Az ecet vékony réteget képez a burgonya külső rétegén, megakadályozva, hogy pépessé váljon és szétessen főzés közben. (Az ecetsav lassítja a burgonyában lévő pektin lebomlását.)

MELYIK ECETET VÁLASZD?

Nincs rossz választás! A fehér ételecet, az almaecet vagy a borecetek mindegyike segít megőrizni a burgonya épségét. Ha az étel jellege miatt nem szeretnéd, hogy az ecet íze érződjön, a főzés végeztével öblítsd le a burgonyát – ezzel eltávolítod az ecet markáns ízét.

Borítókép: Shutterstock

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.