A vegán módon étkezőknek sokszor nem a hús vagy a tojás hiányzik a legjobban, hanem a tejtermékek, azon belül is a sajtféleségek. Jó hír, hogy mindenféle magból egészen jó „sajtokat” lehet készíteni. Ha nem is mindennap, de néha érdemes ezeket is beiktatni az étrendbe.

Tejmentes sajt? Igen!

Szerencsére ma már meglehetősen nagy a kínálat készen kapható tejmentes „sajtokból”, de mi magunk is tudunk otthon csinálni olyan krémeket, morzsákat vagy szilárd állagú készítményeket, amelyek jól helyettesítik az igazi sajtokat, ízben és/vagy állagban. Elkészítésük általában időigényes, a magok áztatása miatt, de a tényleges munka általában csak pár perc. Nem vegánoknak is érdemes kipróbálniuk néhányat, mert egészséges, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmazó alapanyagokból készülnek.

Kesumozzarella
Hozzávalók:
10 dkg kesudió
2,2 dl langyos víz
55 g tápiókakeményítő
1 csipet fokhagymapor
1 nagy csipet só
1 teáskanál frissen facsart citromlé

Vízbe áztatjuk a kesudiót egy éjszakára (vagy pár órára). Utána leszűrjük. Aprítógépben kicsi vízzel simára turmixoljuk. Átöntjük egy vastag talpú lábasba vagy serpenyőbe, hozzákeverjük a keményítőt, az ízesítő anyagokat meg a maradék vizet. Közepes lángon elkezdjük főzni, közben erősen keverjük, nehogy leégjen. Nagyon sűrű lesz a massza. Két-három percig főzzük, közben folyamatosan keverjük, végül olyan lesz az állaga, mint a nagyon sűrű égetett tésztának. Olyan nyúlós lesz, mintha igazi sajt lenne benne. Átköltöztetjük egy kis tálba, és hagyjuk teljesen kihűlni. Hidegen nagyon szépen lehet szeletelni.

Vegán kapros-tökmagos sajtkrém
Hozzávalók:
70 g tökmag
50 g blansírozott mandula
30 g dió
1 teáskanál citromlé
1 csokor kapor
1 evőkanál tökmagolaj

bors
fél dl víz

Egy éjszakára vízbe áztatjuk a magokat. Másnap leszűrjük, átöblítjük. Beledobjuk egy aprítógépbe, hozzáadjuk a durvára vágott kaprot, a tökmagolajat, ízesítjük sóval, borssal, citromlével. Kevés vizet öntünk hozzá, és pár nyomással pépesítjük.

Vegán, gluténmentes parmezán
Hozzávalók:
50 g blansírozott mandula
40 g napraforgómag
9 g gluténmentes sörélesztőpehely
1 kávéskanál fokhagymapor
1 kávéskanál só

Az összes hozzávalót erős aprítógépbe dobjuk, és jól összeturmixoljuk, hogy kicsit kicsapódjék a magokban lévő olaj is, ettől majd kis rögöcskék lesznek benne. Jól zárható üvegben sokáig eláll hűtőszekrényben.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink