A természetes anyagoktól ne várjunk erős árnyalatokat. Nagyobb sikereket érhetünk el fehér színű tojásokkal, lehetőleg olyat vegyünk a festéshez. Az általában kapható barna héjúakat nehezebb megszínezni. Számítsunk arra, hogy hosszú ideig kell a tojásokat a festőlében tartani: legjobb egy éjszakán át. Praktikus, ha befőttesüvegeket használunk: a nagyokba két-három tojás is belefér úgy, hogy ellepje a lé. A forró színező folyadékot belemerjük az üvegbe, szűrőkanállal, egyesével beleeresztjük a forró, éppen megfőtt tojásokat. Rácsavarjuk a tetejét is, és ha arra járunk, megmozgatjuk a tojásokat, így egyenletesebb lesz a végeredmény. Mindegyik festőléhez adni kell fél-egy evőkanálnyi ecetet is (zsírtalanítja a tojásokat, így jobban meg tudja fogni azokat a festék).
[eadvert]
Vöröshagyma. Minél több külső, rozsdabarna levelet (zöldségesektől kérhetünk, vagy már az ünnep előtt elkezdhetjük összegyűjteni) felforralunk kevés vízben. Úgy rendezzük el benne a tojásokat, hogy a héjak jól körülvegyék őket.
Lila hagyma. Ugyanúgy használjuk, mint a vöröshagymát.
Lila káposzta. A feldarabolt zöldséget kevés vízben felfőzzük, átszűrjük.
Cékla. Lereszeljük a gumót, kevés vízben főzzük pár percig, utána átszűrjük.
Kávé. 3-4 evőkanál neszkávét feloldunk forró vízben. Erősíthetjük a színét egy-két filter fekete teával is.
Tea. 4-5 filternyi fekete teát kevés vízben forralunk öt-hat percig.
Kurkuma. 2-3 evőkanálnyit feloldunk forró vízben.
Paprika. 3-4 evőkanál őrölt pirospaprikát feloldunk forró vízben.
Tojásfőzés egyszerűen
Egy lábasba rakjuk a szoba-hőmérsékletű tojásokat. Eresztünk rájuk annyi vizet, amennyi bőven ellepi. Adunk hozzá egy evőkanál sót. Felforraljuk, és forrás után még egy percig főzzük. Utána elzárjuk a gázt, a fedőre terítünk egy konyharuhát (mintha rizst párolnánk), és hagyjuk állni nyolc percig. Utána a forró tojásokat átrakjuk a festékes lébe. Ha nem akarjuk színezni, akkor hideg vízbe rakjuk egy-két percre, hogy könnyebb legyen hámozni. Ha így csináljuk, nem fog a héja megrepedni.