Az idei ősz nagyon kedvez a gombáknak, tele vannak az erdők-mezők mindenféle kalapossal, már egy rövid séta alatt is számtalan fajjal találkozhatunk. Különleges és kevésbé közismert gomba a sárga gereben, ismerkedjünk meg vele.

Tüskék ínyenceknek

Angolszász nyelvterületen egyenesen süngombának nevezték el, nem véletlenül (nem keverendő össze a mi süngombánkkal).

Legfőbb tulajdonsága a gerebengombáknak az, hogy a termőrétegük nem lemezes, mint a legtöbb kalaposé, nem is csöves, mint a vargányáké-tinórúké-taplóké, s nem is eres, mint a rókagomba-féleségéké, hanem: tüskés. Olyan, mint a gerebenből megszámlálhatatlanul kiálló vastüskék sokasága.

A sárga gereben kalapja általában 5-15 centiméter átmérőjű (bár néha nagyobb), domború, majd ellaposodó, idősen benyomottá válik. Előfordul, hogy több példányé összenő. Kalapja széle eleinte kissé begöngyölt, majd szabálytalanul hullámos, karéjos lesz. A felülete sima, a fiatal példányoké kissé nemezes, a „felnőtteké” csupasz. Színe a sárgásfehértől a krémszínen át az okkersárgáig változhat.

Termőrétege különös: igen sűrűn elhelyezkedő, törékeny, sárgásfehér tüskékből áll, kissé lefut a tönkre. A tönkje 2-8 centiméter hosszú, átmérője 1-3 centi közt változhat. Henger alakú, esetleg lefelé vékonyodó, sokszor nem a kalap középpontjából indul ki. Színe a kalapénál mindig valamivel világosabb. A felülete sima. A gerebengomba húsa vastag, merev, de törékeny, fehéressárga színű. Jóízű, ha a gomba fiatal, de az idő múlásával kesernyéssé válik.

Keresni júliustól novemberig érdemes a savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben. Egyes helyeken gyakori faj. Figyelmes gombagyűjtő nem téveszti össze más gombával: a sárga rókagomba termőrétege eres, nem tüskés, a többi gereben pedig nem sárga.

A sárga gereben szép rokona a kímélendő cserepes gereben. Rendszerint csoportosan terem, főleg fenyőerdők talaján ősszel. Kalapja átmérője többnyire 10–15 centi, de találtak már kétszer ekkorát is. Nevét onnan kapta, hogy kalapját sötétbarna pikkelyek borítják, úgy helyezkedve el, mint a háztetőn a cserepek. Erős, fűszeres íze miatt önállóan ételt nem lehet készíteni belőle, kis mennyiségben viszont kitűnő fűszergomba.

A szabadban gyűjtött gombát mindig nézessük meg szakellenőrrel!

Ricottás gereben tésztával
Hozzávalók:
50 dkg gerebengomba
50 dkg széles metélt
50 dkg ricotta
3 evőkanál vaj
1 kezeletlen citrom

bors

Megtakarítjuk, felszeleteljük a fél kiló sárga gerebengombát (helyettesíthetjük shiitake gombával). Egy nagy serpenyőben megolvasztunk két evőkanál vajat, hozzáadunk egy-két csipetnyi sót, és ezen pároljuk a gombát nagyjából 8-10 percig. Figyeljünk a tűzre, túl nagy lángon a vaj megéghet. Szintén fél kiló széles metéltet főzzünk meg roppanósra a szokásos módon. Szűrjük le, majd keverjük el egy evőkanál vajjal. Porciózzuk négy tányérra, osszuk szét az adagokra a párolt gerebent meg egy fél kiló ricottát. Reszeljünk rá citromhéjat, ha kell, sózzuk, végül daráljunk rá bőven borsot.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink