Ilyenkor ősszel bőven van gyümölcs, nem kell vele takarékoskodni, előtérbe kerülnek azok a sütemények, amelyekbe jó sokat tudunk beletenni. Nagy klasszikusok a ropogós tésztájú piték, jól variálható a töltelék is, és a tészta aránya is, a felső réteg lehet teljesen zárt, de akár el is maradhat. Köztes és csodálatos megoldás, ha a pitetésztából berácsozzuk a sütemény tetejét, így nem is kevés, nem is sok, pont jó lesz.

Úgy szeretjük, ha sok a töltelék

Körtés-karamellás rácsos pite
Hozzávalók (egy 26-28 cm-es piteformához):
A tésztához:
315 g finomliszt
220 g hideg vaj
1,2 dl jéghideg víz
1 csipet só
A töltelékhez:
1 kg körte
100 g kristálycukor
1 teáskanál őrölt fahéj
negyed teáskanál őrölt gyömbér
1 evőkanál citromlé
A sós karamellhez:
200 g kristálycukor
90 g puha vaj
1,2 dl szoba-hőmérsékletű tejszín
1,5 teáskanál só
A kenéshez:
1 nagy tojás
1 evőkanál tej
nagy szemű szórócukor

Először a tésztát készítjük el. Keverőtálban összeforgatjuk a lisztet a sóval. Hozzádolgozzuk a vajat. Akkor lesz jó ropogós a tészta, ha nem melegszenek át az alapanyagok a kezünk melegétől. Régebben széles pengéjű kést használtak a morzsásításhoz, most a legegyszerűbb, ha egy késes betétű aprítógépet használunk hozzá. Beleöntjük a sós lisztet, rátesszük a dobókockányi darabokra vágott fagyos vajat, és pár nyomással morzsásítjuk.

Akkor jó, ha a vaj még borsónyi darabokban van. A vizet evőkanalanként adagoljuk hozzá, nehogy júl puha legyen a tésztánk.

Ha már kezd a tészta összeállni, deszkára borítjuk, és gyors kézzel addig gyúrjuk, míg éppen össze nem áll.

Rugalmas, nem túl ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha túl száraz, akkor vizes kézzel tudjuk lazítani, ha túl ragacsos, pici lisztet még adhatunk hozzá.

Kétfelé osztjuk a tésztát, mindegyikből egy-egy korongot formázunk. Egyesével átlátszó fóliába csomagoljuk, és legalább két órára betesszük a hűtőszekrénybe.

Amíg a tészta hűl, elkészítjük a sós karamellt. Egy serpenyőben rázogatva borostyánszínűre olvasztjuk a kristálycukrot. Hozzáadjuk a vajat, és addig kevergetjük, míg teljesen egynemű nem lesz. Folyamatos keverés közben óvatosan hozzáönjük a tejszínt, majd hagyjuk egy percig keverés nélkül forrni. Ha már szép sima a szósz, akkor levesszük a tűzről, belekeverjük a sót, és hagyjuk kissé lehűlni, közben majd be fog sűrűsödni.

A körtetöltelékhez meghámozzuk a gyümölcsöt, másfél centis kockákra vágjuk. Egy nagy tálban összekeverjük a cukorral, a fahéjjal, a gyömbérrel és a citromlével. Felhasználásig ezt is betesszük a hűtőszekrénybe.

Ha áthűlt a tészta, akkor az egyik korongot lisztezett felületen 30 centi átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Átemeljük a piteformába, belenyomkodjuk, úgy, hogy az oldalakat is fedje a tészta.

Belekanalazzuk a körtetölteléket (az alatta képződött levet nem, mert az eláztatná a tésztánkat). A tetejére csurgatunk fél csészényi sós karamellt. Ismét berakjuk a hűtőszekrénybe.

A másik tésztakorongot is körlappá nyújtjuk, majd pizzavágóval szélesebb és keskenyebb csíkokra vágjuk. Kivesszük a körtével töltött pitét a hűtőszekrényből, és berácsozzuk a tetejét. A széleken összenyomkodjuk a tésztákat, a felesleget levágjuk.

A kenéshez felverjük a tojást a tejjel, és ecsettel lekenjük a rácsokat. megszórjuk szórócukorral.

200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Rögtön levesszük a sütő hőmérsékletét 175 fokra, és 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha túlságosan pirulna a teteje, akkor letakarjuk alufóliával.

A kész pitét hagyjuk teljesen kihűlni. Cikkre vágva, sós karamellel meglocsolva tálaljuk.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink