Négy személyre a következő hozzávalókra lesz szükségünk:
4 nagy burgonya
4 teáskanál olaj vagy olvasztott zsír
só
bors
Alaposan lesúroljuk a négy burgonyagumót. Kiterítünk négy erősebb fólialapot. Mindegyik krumplit szárazra töröljük, lekenjük olajjal vagy olvasztott zsírral, megszórjuk sóval és borssal. Egyesével becsomagoljuk az előkészített alufóliákba. Beletesszük egy tepsibe (természetesen úgy, hogy a fólia zárása felfelé essen), és betoljuk a 180 fokra felfűtött sütőbe. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Ez a krémesre sült friss, meleg sült krumpli már egy kis sóval is nagyon finom, de ha fel akarjuk dobni még valamivel, akkor vannak ötleteink:
- Pirítsunk mellé apró kockákra vágott füstölt vagy kolozsvári szalonnát, süssünk mellé vékonyan felkarikázott kolbászt.
- Adjunk mellé valamilyen finom vajat.
- Nagyon jól illenek mellé a sajtok is, egy kis füstölt sajt például tökéletes kísérője lehet.
- Jöhetnek a kamra kincsei: fűszeres csatnik, zakuszkák, ajvárok, pikáns lekvárok, mindenféle savanyúságok.
Csodálatosan illik mellé például a fokhagymás tejföl is. Három deci tejfölt összekeverünk egy-két áttört fokhagymagerezddel, sóval és frissen tört fekete borssal ízesítjük.
A megsült burgonyákat fóliástul tányérra tesszük, mély keresztet vágunk beléjük, és két oldalról megnyomjuk, hogy szépen szétnyíljanak a vágások. Kanalazunk rá a fokhagymás tejfölből, majd megszórjuk apróra vágott snidlinggel.