Sok családban szombaton vagy vasárnap betoppannak a gyerekek az unokákkal, és együtt ebédel mindenki. A vendégfogadóknak mindig gond, hogy mi legyen a menü, ami elég ünnepi, ami nem teljesen megszokott, de mégis szívesen megeszik a kicsik és a nagyok is.

Vasárnapi családi ebéd

Igyekeztünk többféle friss zöldséget és gyümölcsöt is felhasználni a hétvégi mneüsorhoz. Hogy meglegyen a mulatság is, a főfogás alapvetően grillen készül, szerencsére az előre bepácolt hús pár perc alatt megsül. A sok zöldséges, friss borsós pulykaleves, a kétféle köret a húshoz meg természetesen a desszert is a konyhai tűzhelyen és sütőben készül, így jól elő lehet készülni, nem kell órákat várakoztatni a türelmetlen családtagokat.

Zöldséges pulykaraguleves
Hozzávalók:
40 dkg pulykamell
20 dkg zöldborsó
1 kisebb cukkini
1-2 sárgarépa
1 zeller
3 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
zsiradék

bors

Meghámozzuk a vöröshagymát, és kevés zsiradékon elkezdjük párolni. Ha elfövi a levét, akkor sózzuk, öntünk rá megint egy kis vizet, és mindaddig ezt ismételjük, míg a hagyma teljesen szét nem fő. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott zellert és sárgarépát. Körülbelül tíz percig együtt pároljuk. Most mehet hozzá a szintén kockákra vágott pulykamell. Sózzuk, és fedő alatt puhítjuk. 15-20 perc múlva felöntjük körülbelül egy liter vízzel, felforraljuk. Beletesszük a felkockázott cukkinit és a zöldborsót, együtt készre főzzük.

TRÜKK
Ha fagyasztott zöldborsót használunk, akkor azt csak az utolsó pár percre dobjuk bele a levesbe, a cukkini után.

Grillezett csirkemell zöld fűszerekkel
Hozzávalók:
80 dkg csirkemellfilé
1 nagy csokor vegyes zöldfűszer
1 gerezd fokhagyma
1 dl olaj

bors

Megmossuk a zöld fűszereket, leszárítjuk. Durvára vágjuk, aprítógépbe szórjuk. Hozzáadjuk a két-három darabba vágott fokhagymagerezdet, öntünk rá egy deci olajat. Szórunk bele sót és borsot, majd pár nyomással pépesítjük. Bekenjük vele a csirkemellszeletek mindkét oldalát. Egy éjszakán át pácoljuk, másnap grillen közepes hőfokon megsütjük.

Krémes vajas bulgur
Hozzávalók:
30 dkg bulgur
1 vöröshagyma
10 dkg vaj

bors
1 kis csokor petrezselyem zöldje

A vaj felén megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát. Rádobjuk a bulgurt, sózzuk, borsozzuk, öntünk rá kis meleg vizet, és elkezdjük főzni, ha beszívta a folyadékot, akkor mindig adunk hozzá egy-egy merőkanálnyi forró vizet. Ha kész, hozzákeverjük a felaprított petrezselyem zöldjét és a maradék vajat, lefedjük, és hagyjuk állni tíz percig a saját gőzében.

Bazsalikomos sült zöldségek
Hozzávalók:
60 dkg vegyes zöldség (padlizsán, cukkini, paprika, hagyma stb.)
1 csokor friss bazsalikom
olívaolaj

Megtisztítjuk a zöldségeket, nagyjából egyforma kockákra felvágjuk. Egy serpenyőben olívaolajat forrósítunk, beledobjuk a zöldségeket, rászórjuk az összevágott bazsalikomot, és együtt megsütjük pár perc alatt, ha készen van, sózzuk.

Meggyes-mákos pite marcipános habbal
Hozzávalók (egy 20 × 30 cm tepsihez):
A tésztához:
15 dkg liszt
7,5 dkg puha vaj
1 tojássárgája
2,5 dkg porcukor
fél evőkanál zsír
tejföl, ha szükséges (kb. 1 evőkanál)
A töltelékhez:
40 dkg darált mák
30 dkg porcukor
2-2,5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
50 dkg meggy (lehet befőtt vagy fagyasztott is)
5-6 babapiskóta
A tetejére:
2 dkg reszelt marcipán
5 tojásfehérje
kristálycukor
Az összeállításhoz:
2 marék kekszmorzsa

A porcukorral és a vaníliás cukorral összekevert mákot kevés tejben felfőzzük (picit hígabb legyen, mintha bejglitölteléket készítenénk), majd hozzákeverjük a darabokra vágott babapiskótát. Belekeverjük a kimagozott (vagy leszűrt) meggyet, hagyjuk állni szobahőmérsékleten.

Összeállítjuk a tésztát a hozzávalókból, annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól kezelhető legyen. Vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy közepes méretű, kizsírozott tepsit. Egy órán át hűtőben hűtjük. Utána 180 fokos sütőben 15 percig elősütjük (ez idő alatt éppen csak kap egy pici színt). Kivesszük a sütőből, megszórjuk 2 marék kekszmorzsával. Rásimítjuk a teljesen kihűlt meggyes-mákos tölteléket. Húsz percig sütjük a 180 fokos sütőben. Kivesszük, hagyjuk hűlni, amíg elkészítjük a tetejére a habot.

Az öt tojásfehérjének megmérjük a térfogatát, és kimérünk ugyanannyi kristálycukrot. Elkezdjük a fehérjéket habbá verni, közben kis adagokban adjuk hozzá a cukrot, a végén szép, fényes, kemény habunk lesz. Beleforgatjuk a reszelt marcipánt. Rákenjük a mákos töltelék tetejére, levesszük a sütő hőmérsékletét 170 fokra, és még körülbelül húsz percig sütjük.

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink