A vegán étrendre áttérőknek sokszor a sajt hiányzik a legjobban. Ma már többféle sajthelyettesítőt lehet kapni, más kell a szendvicsbe, más a pizzára, és megint más a mindenféle rakott ételek ízesítéséhez.

Vegán sajthelyettesítő

A sörélesztőpelyhet akkor használjuk, ha a sajtnak az ízére van szükségünk (nem egy szeletre például egy szendvicsbe). Tésztaszószokhoz, rakott ételekhez tehetünk belőle egy-egy kanállal, kiválóan fogja hozni a sajtos ízt, ezért gyakran alkalmazzák a vegán ételeknél. Nem csoda, hiszen az íze mellett sűrít is, ráadásul tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Kérdés, hogy alkalmas-e arra, hogy a csak növényi táplálékot fogyasztók számára biztosítsa az életfontosságú B12-vitamint, amelynek a legfontosabb forrásai a hús, a máj, a tejtermékek és a tojás (tehát csupa olyasmi, amelyek nem szerepelnek a vegán étrendben). A B12 hiányára utalhat a krónikus fáradtság, a depresszió, a zsibbadás, a vészes vérszegénység. Sajnos úgy néz ki, hogy a sörélesztőpehely nem tekinthető megbízható B12-forrásnak. Viszont többféle más, fontos B-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz (króm, kalcium, szelén, vas és foszfor), tehát egészségügyi okokból is mindenféleképpen javasolt a fogyasztása.

Remek kiegészítője például a kenyérre kenhető különféle zöldségkrémeknek, és kitűnő, alternatív salátaöntetek készíthetőek belőle. A vegán parmezánnak is alapvető része, ez utóbbi úgy készül, hogy alaposan összeturmixolunk egy marék mandulát és/vagy más semleges ízű diófélét egy-két evőkanál sörélesztőpehellyel, leheletnyi fokhagymaporral, sóval. Úgy fog kinézni, mint a finomra reszelt parmezán, és az íze is hasonlítani fog rá.

Vegán, gluténmentes házi gnocchi spenóttal, illatos dióval és vegán parmezánnal

Diós-mandulás gombafasírt zöldborsós karfiolrizzsel

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink