120 éves répaleves
Ha csülökkel készítjük, akkor a húst feltesszük főni egy négyliteres fazékba. Amikor forr, az első levét leöntjük,
és friss vízben újrafőzzük. Babérral, héjastól félbevágott hagymával, fokhagymával, borssal és köménnyel fűszerezzük. Lefedjük, és puhára pároljuk (kb. másfél óra). A répát tisztítás után durvára reszeljük. Miután a puha csülköt kiemeljük a vízből, a répát a főzővízében megpuhítjuk. Közben a zsírból és a lisztből rántást készítünk, pirospaprikával színezzük. Tűzről lehúzva a rántást a tejföllel elkeverjük, és a répalevest ezzel sűrítjük, ha szükséges, utánaízesítjük. Tálaláskor a csülökből kis kockákat vágunk, mély tányérokba halmozzuk, és a forró levest ráöntjük. Ha füstölt oldalassal
készítjük, akkor azt eldaraboljuk, és a levesben hagyjuk.