Levágjuk a karfiol talpát, a fehér húst felkockázzuk. Erős aprítógépben összemorzsásítjuk. Beleöntjük egy nagy, száraz serpenyőbe, és kevergetve megpirítjuk. Átöntjük egy keverőtálba, és ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a többi alapanyagot: a kétféle reszelt sajtot meg a két egész tojást. Ízestjük fokhagyma-granulátummal, sóval, borssal.
Egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk, kör alakban elrendezzük rajta a karfiolos masszát. 180 fokos sütőbe toljuk, és 15 percig sütjük.
Ha letelt a negyedóra, kivesszük a sütőből, és rátesszük a feltéteket. Lekenjük a pizzaszósszal. Rátesszük a sonkát, meghintjük a kétféle reszelt sajttal, csipetnyi szárított oregánóval. Visszatoljuk a sütőbe még tíz percre, míg szépen rá nem olvad a sajt. Felvágás előtt hagyjuk legalább negyedórát pihenni. Friss bazsalikomlevelekkel tálaljuk.