Áfonyás-krémsajtos babka

A langyos tejbe belekeverünk 1 kávéskanál kristálycukrot és fél csomag szárított élesztőt, hagyjuk állni öt percig.

Összekeverjük a tésztához a lisztet és a sót 25 g kristálycukorral. Dagasztótálba tesszük, a közepébe egy mélyedést vájunk. Ide öntjük a felhabosodott élesztőt, az egész tojást, rászórjuk a vaníliaőrleményt, és lassú fokozaton körülbelül öt percig dagasztjuk. Ekkor hozzátesszük a puha vajat is, és még pár percig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától. Kelesztőtálba tesszük a tésztát, és meleg helyen, letakarva körülbelül egy óra alatt hagyjuk a duplájára kelni.

Közben az áfonyát összefőzzük a cukorral és a citromlével, addig főzzük, míg jó sűrű nem lesz.

A krémsajtot elektromos habverővel kihabosítjuk a porcukorral.

A cukorsziruphoz összeforraljuk a vizet a cukorral, majd hagyjuk kihűlni.

Lisztezett felületre borítjuk a megkelt tésztát, és fél centi vastag téglalappá nyújtjuk. Először a cukros krémsajttal kenjük meg, utána az áfonyalekvárral, úgy, hogy az egyik szélén maradjon 2 cm üresen. Felcsavarjuk a hosszabbik oldala mentén. Éles késsel hosszában félbevágjuk, a végén 2-3 centit egyben hagyunk. A két fél csíkot felfelé fordítjuk, hogy a régetek szépen látszódjanak, és lazán összefonjuk.

Egy sütőformát kibélelünk sütőpapírral. Belefektetjük a tésztafonatot, letakarjuk, és hagyjuk ismét kelni egy órát.

A megkelt tésztát 180 fokos sütőbe toljuk, és körülbelül 40 perc alatt megsütjük. Kivesszük a sütőből, és még forrón meglocsoljuk a cukorsziruppal. Néhány percig hagyjuk a formában pihenni, majd a sütőpapírral együtt kiemeljük a kalácsot a formából. Átrakjuk egy rácsra, ott hűtjük ki. Vastagabb szeletekre vágva kínáljuk.

Szilvás kalács

kaloria - CAL
ido 205 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink