Áfonyás-mogyorós tönkölykenyér

Egy kevés langyos vízbe cukrot szórunk, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.

Egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a sót, az olajat, a felfutott élesztőt, és tíz percig dagasztjuk. Ha már szép a tészta, belegyúrjuk az áfonyát és a mogyorót, cipót formázunk, és fóliába húzva kelesztjük legalább egy órát.

Utána lisztezett deszkára borítjuk, finoman négyzet alakúra húzogatjuk, majd behajtogatjuk az oldalait, megfordítjuk, és finoman pörgetve kerek cipót formázunk belőle, jó feszeset.

Egy 22-24 cm átmérőjű kerek kosarat kibélelünk konyharuhával. Alaposan meglisztezzük a rizs- vagy a kukoricaliszttel. Beletesszük a cipónkat úgy, hogy az alja nézzen felfelé. Zacskót húzunk rá, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük.

250 fokra felmelegítjük a sütőt a tepsivel együtt. Egy kis edényben vizet is teszünk be, hogy jó gőzös legyen. A megkelt cipót sütőpapírra borítjuk, óvatosan átemeljük a forró tepsire, és betoljuk a sütőbe. Öt perc múlva levesszük a hőmérsékletet 100 fokra, és körülbelül egy óra alatt készre sütjük a kenyerünket.

Töltött bundás kenyér

 

kaloria 190 CAL
ido 220 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

10 személyre

Ajánlataink