Áfonyás-csipkés marhalapocka
A cukrot karamellizáljuk egy evőkanál olajon. Amikor elolvadt és aranybarnára pirult, hozzáadjuk a ketchupot, és azzal tovább pirítjuk. A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és a hagymával együtt kicsit megpároljuk a ketchupos mártásban. Megszórjuk a liszttel, azzal is pirítjuk egy keveset, azután megsózzuk, beledobjuk a babérlevelet, felhúzzuk 1,5-2 liter vízzel, és felforraljuk.
A marhahúst forró olajon elősütjük, minden oldalán megpirítjuk egy kicsit. Utána beletesszük a forró párolólébe, és puhára főzzük. Amikor majdnem elkészült, hozzáadjuk az áfonya felét, a száráról lecsipkedett kakukkfüvet, a narancs levét és reszelt héját, majd a húst készre pároljuk. Kivesszük a lábasból, a mártást pedig sűrűre beforraljuk, azután leszűrjük. Beletesszük a csipkelekvárt, és az egészet összeforrósítjuk.
A húst felszeleteljük, rászórjuk a maradék áfonyát, és a mártással tálaljuk. Burgonyakrokettel vagy petrezselymes
burgonyával köríthetjük.