Ájult imám padlizsánja
A padlizsánokat félbevágjuk, majd a húsukat bekockázzuk, ügyelve arra, hogy a héjuk egyben maradjon. Megsózzuk a vágás felületét, azután 20 percig pihentetjük.
A hagymát felszeleteljük, a fokhagymát és a petrezselymet finomra aprítjuk. A paradicsomokat egy percre forró vízbe mártjuk, a héjukat lehúzzuk, kimagozzuk, és felkockázzuk a húsukat. A paprikát keskeny csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben olívaolajat forrósítunk, és megpároljuk rajta a hagymát meg a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát, sóval, borssal, egy-egy csipet cukorral és fahéjjal fűszerezzük. Belekeverjük a durvára vágott mandulát is, majd elforraljuk a zöldségek levét.
A padlizsánokat leöblítjük, megtörölgetjük, és a vágás
felületével felfelé egy olívaolajjal kikent sütőtálba tesszük. A forró sütőben 20 percig sütjük, hogy a belsejük megpuhuljon. Ezt követően a húsuk egy részét kikanalazzuk, hozzákeverjük a paradicsomos mártáshoz, majd a megrotyogtatott zöldséges keveréket a padlizsánokra halmozzuk, és 20-25 percre visszatoljuk a sütőbe. Tálalás előtt frissen facsart citromlével ízesítjük, langyosan fogyasztjuk.