A tésztához összekeverjük a lisztet a sóval, a porcukorral és a citromhéjjal. Hozzárakjuk a felkockázott fagyos vajat, a két tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (a legegyszerűbb egy késes betétű aprítógépben). Ha szükséges, adhatunk hozzá egy evőkanál jéghideg vizet. Ha összeállt a tészta, akkor gombócot formázunk belőle, átlátszó fóliába csomagoljuk, kissé ellapítjuk, és betesszük legalább egy órára a hűtőszekrénybe.
Amíg pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, kivesszük a csutkát, a gyümölcshúst kockákra vágjuk. Lábasba tesszük, hozzáadjuk az őrölt fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget, a vaníliás cukrot és a cukrot, beleszórjuk az áfonyát, hozzáreszeljük a citrom héját, nyomunk rá a levéből. Pár perc alatt roppanósra pároljuk. Kihűtjük, és ezt is betesszük a hűtőszekrénybe.
A hűtőből kivett tészta kétharmadát kerekre nyújtjuk, kibéleljük vele az előzetesen kivajazott piteformát. Megszórjuk a darált dióval, majd beletöltjük a hideg almát. A maradék tésztával berácsozzuk a tetejét, megkenjük felvert tojással. 180 fokra felfűtött sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Rácsra téve kihűtjük és tálaljuk. Langyosan is, hidegen is nagyon finom.