Belemorzsoljuk az élesztőt egy kis cukorral édesített langyos tejbe, és hagyjuk felfutni. Közben egy nagy tálba öntjük a lisztet, elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a csipet sóval. Közepébe mélyedést vájunk: ide ütjük a két tojást és a felhabosodott élesztőt.
Kézzel vagy fakanállal jól kidagasztjuk, közepesen lágy tésztát kell kapnunk. Ha szükséges, kis langyos vízzel vagy némi liszttel korrigáljuk az állagát. Cipót formázunk belőle, letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk kelni egy szűk órát. Utána lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy nagy, kizsírozott tepsit.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. Meghámozzuk az almát, kiszedjük a csutkáját, a húsát felkockázzuk. Egy lábasba rakjuk a megmosott mazsolát, öntünk rá bőven vizet, és felforraljuk. Ha már forr, belerakjuk a felkockázott almát, és egy-két percig együtt főzzük. Szűrőre öntjük, jól lecsöpögtetjük.
Összekeverjük a pudingport a cukorral, és sűrű pudingot főzünk a hat deci tejjel. Hozzákeverjük a fahéjat és a citrom levét, majd beleforgatjuk a mazsolás almát is. Rásimítjuk a nyers pite tésztára. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a tészta meg nem sül, és a tetején lévő töltelék meg nem szilárdul. A baracklekvárt kevés vízzel átforraljuk, még forrón lekenjük vele a sütemény tetejét, és megszórjuk a megpirított mandulával. Kockára vágva kínáljuk.