Tészta
A hideg vajat kockákra vágjuk, hozzáadjuk a lisztet és egy
csipetnyi sót. Jó alaposan összekeverjük, ettől morzsás
állagú lesz. Hozzáöntjük a tejfölt meg a bort, majd a tésztát összeállítjuk, és 15 percre a hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk – ne ijedjünk meg, az első nyújtás kissé nehézkes lesz –, majd a tésztát összehajtogatjuk, mint a leveles tésztát szokás, és újabb 15 percre a hűtőbe tesszük.
Töltelék
Közben az almát megpucoljuk, kicsumázzuk, kettévágjuk,
és vékonyra felszeleteljük. Hozzáadjuk a porcukrot, a
mandulának mintegy kétharmadát, a mazsolát és a fahéjat, azután a tálban az egészet jó alaposan összerázzuk (ne keverjük, hogy ne törjön össze az alma).
A tésztát amilyen vékonyra csak lehet, kinyújtjuk, és három lapra vágjuk. Kivajazunk és kilisztezünk egy 25 × 35 cm-es tepsit, és beleterítjük az első tésztalapot. Meghintjük zsemlemorzsával, és rásimítjuk a töltelék felét. Következik a második lap, amit ugyancsak megszórunk morzsával, erre jön a maradék töltelék. Ráterítjük az utolsó tésztalapot, megkenjük tojássárgájával, megszórjuk kristálycukorral és a maradék mandulával. A 180-190 fokra előmelegített sütőben körülbelül 45 percig sütjük, hogy szép piros, ropogós legyen a teteje.