Amália citromos tortája
A tojásokat feltörjük, szétválasztjuk. Kis lábasban cukorszirupot főzünk 2,5 dl vízből és ugyanennyi kristálycukorból. A fehérjékből kemény habot verünk, és folyamatos keverés mellett belecsurgatjuk a forró cukorszirupot. Addig verjük habverővel, amíg ki nem hűl. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját, azokkal is tovább verjük.
Lereszeljük két citrom héját. Odakészítünk egy csészében 2,5 dl réteslisztet, amiben elkevertük a sütőport. Mindezeket apródonként belekeverjük a habba. 25 × 36 cm-es, hideg zsírral kikent és kilisztezett
tepsibe simítjuk. Közepes hőfokon sütjük előmelegített sütőben, mint a piskótát. Ha szabályozható, akkor az első öt percben csak alulról kapja a hőt.
Kivesszük a sütőből, és porcukorral meghintett deszkára borítjuk. Ha teljesen kihűlt, a széleit levágjuk. A levágott tésztadarabokra még szükségünk lesz: tegyük egy kisebb tepsibe, kicsit pirítsuk át a sütőben. A megsült piskótát hosszában kettévágjuk, majd a téglalapokat cérnával elfelezzük, így 4 egyforma téglalapot kapunk.
Krém
Előkészítünk 2,5 dl hideg vizet. Kis részében elkeverjük a lisztet. Aztán csomómentesen belekeverjük a többi vízbe, adunk hozzá 1,25 dl cukrot, és kocsonyásra főzzük, majd kihűtjük.
20 dkg vajat habosra keverünk a maradék cukorral. Három nagy citrom levét kinyomjuk, azt is beletesszük. Mindezt alaposan összevegyítjük a kihűlt lisztes főzött krémmel. A lapokat megkenjük vele (kb. 5 evőkanálnyi jut egy szintre). Maradjon annyi krém, hogy vékonyan be tudjuk vele vonni a torta tetejét és az oldalát is.
A kissé megpirított széleket összemorzsoljuk, és panírozzuk vele az oldalakat. Kis tejszínrózsákkal, citromszeletekkel, apró színes tojásokkal díszítjük.