Angol saláta
A tojásokat keményre főzzük, a marhanyelvet, a sonkát,
a hideg sültet meg az uborkát kisebb kockákra vágjuk.
Mindezt összekeverjük, kevés citromlével ízesítjük, majd
összekeverjük a tartármártás felével. Az almákat jól megmossuk, majd egészben, enyhén citromos vízben megpároljuk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd óvatosan kiszúrjuk a magházukat. Ezután az almákat megtöltjük az összekevert salátával, és leöntjük a maradék tartármártással. A töltött almákat szardellagyűrűkkel díszítjük, salátaágyon kínáljuk.
Tartármártás
A tartármártáshoz két tojássárgáját simára keverünk
egy teáskanálnyi porcukorral. Kevés sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük, majd hozzáadunk egy nagy tubus majonézt, 2 dl simára kevert tejfölt, 2 teáskanálnyi mustárt meg néhány csepp citromlevet. A mártást alaposan összekeverjük, felhasználás előtt egy órát a hűtőszekrényben pihentetjük.