A vajat a vízzel egy nyeles edényben addig melegítjük, míg az összes vaj el nem olvad. Amikor gyöngyözni kezd, beleszórjuk a sót és a cukrot, majd hozzáöntjük az összes lisztet, és fakanállal csomómentesre keverjük. Addig keverjük, míg a tészta egy golyóvá össze nem áll. Ezután még egy-két percig kevergetve sütjük, majd átrakjuk egy nagyobb tálba, hogy kissé lehűljön.
Egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat, és kézi robotgéppel alaposan összedolgozzuk a tésztával. Mindig csak akkor adjuk hozzá a következő tojást, ha az előzőt már teljesen egyenletesen elkevertük. A végén a fakanálról lassan lefolyó masszát kell kapnunk.
A tésztát habzsákba töltjük, és két sütőpapírral bélelt tepsire gömböcskéket nyomkodunk belőle. Az egyik tepsire kisebb, a másikra nagyobb gömböket nyomunk. Közöttük 2-3 centi helyet hagyunk, mert sütés közben nagyon meg fognak nőni. A tésztacsúcsokat vizes kézzel elegyengetjük. Kis vízzel lespricceljük a nyers tésztát, hogy gőzös sütőben süljenek.
200 fokra előkészített sütőbe toljuk negyedórára. Utána 150 fokra csökkentjük a sütő hőmérsékletét, és még 20 perc alatt készre sütjük. Ha kész, még melegen megszúrjuk a fánkokat egy fakanál végével, hogy a keletkezett gőz távozhasson.
Elkészítjük a krémet. A tejet és a tejszínt egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a vaníliaőrleményt is, és alacsony lángon forrásig melegítjük. Mielőtt felforrna, lehúzzuk az edényt a tűzről.
Az egész tojásokat és a tojássárgákat kihabosítjuk a cukorral, majd két részletben hozzáadjuk a keményítőt is, és csomómentesre keverjük. Folyamatos keverés közben a tojásos keverékhez öntjük a vaníliás tejet, és simára keverjük. Az egészet visszaöntjük a lábasba, és visszatesszük a tűzhelyre. Lassú tűzön folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Átlátszó fóliát nyomunk a krém tetejére, hogy ne bőrösödjék be, kihűtjük, majd egy kis lyukú sima csöves habzsákba töltjük.
Ha a fánkok is kihűltek, a habzsákból megtöltjük krémmel a kisebb és a nagyobb fánkokat egyaránt.
A csokit apró darabokra törjük/vágjuk. A tejszínt felforrósítjuk, és a csokidarabokra öntjük. Addig kevergetjük, míg sima selymes krémet kapunk. A fánkokat egyenként belemártjuk a csokimázba, és egy kicsit hagyjuk lecsöpögni. A nagyobb fánkokkal kezdjük, majd a kicsiket is bemártjuk, és azonnal rányomjuk a nagyok tetejére. Fél órára hűtőbe tesszük pihenni az összeragasztott fánkokat.
Tálalás előtt a tejszínt kemény habbá verjük. Csillagcsöves habzsákba töltjük, és a fánkok illesztéséhez kis habrózsákat nyomunk, ez lesz az apácák gallérja. Díszítésképp mindegyik tetejére is nyomunk egy-egy kis habcsillagot.