Arab húspogácsa kápiás narancsmártással, grillezett datolyával
Nos, aki nem akarja a szokásos virslivel köszönteni az új évet, hallgasson rám, s a petárdák durrogása közepette nyúljon a grillsütőhöz: félóra alatt
összedobhat egy egzotikus ízű, egészséges, tartalmas ételt családjának. Ez nem más, mint keleti ízű húspogácsa pitában, de egy kicsit felpörgetve.
A lényeg, hogy az alkotóelemek egy részét előre elkészíthetjük, s az új év első órájában csak a húst és a pitát kell a grillre dobni – néhány perc után már tálalhatunk is. Előre elkészíthetjük ugyanis magát a húspogácsát. Ehhez a darált hússal fél evőkanál koriandermagot, köményt, római köményt (ezek adják meg a jellegzetes közel-keleti ízvilágot), a szétnyomott fokhagymákat, egy kávéskanálnyi őrölt gyömbért és borsot, sót, két tojást, lereszelt sajtot, egy apróra kockázott kápiát, felaprított petrezselyem zöldjét alaposan összedolgoztam – ez mehet a hidegre. A maradék két kápiát megsütöttem, héját lehúztam, majd két hámozott narancs és egy kis só társaságában aprítógéppel pépesítettem. A tejfölt 1-2 kanál erőspaprika-krémmel elkevertem. A salátakeverékben
elvegyítettem a hajszálvékonyra vágott lila hagymát, meglocsoltam 4 evőkanálnyi, sóval és fél citrom levével elkevert olívaolajjal. Pálcikára húztam a datolyákat. Az új év első óráján erősebb parázson kisütöttem a húspogácsákat, mellette elkészültek a datolyás nyársak is, aztán kicsit megbarnítottam a pitatésztákat. S már tálalhattam is. A pita egyik végéről levágtam egy szeletkét – a tészta belül kettéválik, ebbe a táskába
kentem egyik oldalra a csípőssé tett tejfölt, a másikra a kápiás narancskrémet. Jöhetett a citromos saláta, majd a húspogácsa. Hozzáadtam a nyársra húzott, nyers, félbevágott koktélparadicsomokat, gyöngyhagymákat.
A datolyás nyársakra banánkarikákat is tűztem. A mangókból pedig két-két nagy szeletet vágtam, a bőrét át nem vágva beirdaltam a sárga gyümölcshúst, majd, ahogy szokás, kifordítottam egy kicsit, így kinyíltak ezek a gyümölcskockák. A narancsos paprikakrém fantasztikusan harmonizált a keleti fűszerekkel, a csípős ízzel, a saláta savanyúságával. S mindezt kiegészítette a karamellizálódott datolya, a banán, a
mangó, a paradicsom meg az ecetes hagyma íze. Hozzá pezsgő, zamatos bor egyaránt illik.