Finomra vágjuk a vöröshagymát, és megdinszteljük egy-két evőkanál zsiradékon. Ha már átlátszó, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és fél percig együtt pirítjuk. Levesszük a tűzhelyről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. A savanyú káposztát megkóstoljuk, ha túl savanyúnak találjuk, átmossuk hideg vízzel. Deszkára fektetjük, kicsit átvágjuk a szálakat, hogy könnyebb legyen majd a fogyasztása. Rátesszük a pörköltalapra, öntünk rá kevés vizet, és kis lángon elkezdjük főzni.
Közben összeállítjuk a húsgombócokat. Összekeverjük az összes hozzávalót, és kis gombócokat formázunk belőle (fontos a méret, mert a túl nagy gombócokban nem főne meg a gersli). Beletesszük a fövő káposztába. Bő fél órán át főzzük, közben többször óvatosan átkeverjük, és ha szükséges, öntünk alá egy kevés vizet.
Fél óra múlva kiveszünk egy gombócot, kettévágjuk, megnézzük, hogy megfőtt-e. Ha jónak ítéljük, akkor az egy evőkanál lisztet kevés hideg vízben csomómentesre keverjük. Hozzáforgatjuk a tejfölt, és beleöntjük a csendes forrásban lévő káposztába a kaporral és a borsikafűvel együtt, és még pár percig forraljuk, hogy besűrűsödjék a lé. Friss kenyérrel vagy péksüteménnyel kínáljuk.
Sütőben sült húsgombócok BBQ-szósszal és zöldséges tésztával