Babkotlett
A babot előző este hideg vízbe beáztatjuk. Másnap megfőzzük, átpasszírozzuk, és tejben áztatott zsemlével,
2 egész tojással meg egy kevés zsemlemorzsával összedolgozzuk. A finomra vágott hagymát egy evőkanál
olajon megpirítjuk, és a babos masszához keverjük. Sóval, őrölt borssal és pirospaprikával ízesítjük, és hússzelet, azaz kotlett alakú pogácsákat formázunk belőle. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, és forró zsiradékban kisütjük. Melegen, parajfőzelék kísérettel tálaljuk.
Parajfőzelék
A parajfőzelékhez megtisztítunk és megmosunk 1 kg parajt, majd forró, sós vízben puhára főzzük (ha fagyasztott parajpüréből készítjük, felhasználás előtt kiolvasztjuk, a levét lecsepegtetjük). A párolt spenótot leszűrjük, és deszkára téve, késsel nagyon apróra vágjuk. 3 evőkanál olajból és 5 dkg lisztből világos rántást készítünk, teszünk bele 2 gerezd zúzott fokhagymát is, majd belekeverjük a vágott spenótot. Felengedjük kb. 3 dl tejjel, sóval és törött borssal ízesítjük, és jól kiforraljuk.