Bableves savanyú tojással
A babot átválogatjuk, megmossuk, és egy éjszakára
beáztatjuk. Másnap a csonttal és a megtisztított vöröshagymákkal együtt hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, lehabozzuk, megsózzuk, majd egy bő órát lassú tűzön főzzük. Ekkor kivesszük a hagymákat meg a puhára főtt húsos csontot, a tejfölben simára kevert liszttel
besűrítjük a levest, és további 15 percig hagyjuk lassan
fődögélni.
Közben egy másik lábasban vizet forralunk ecettel, babérlevéllel és sóval ízesítve. Óvatosan beleeresztjük a felütött tojásokat, és 3-4 percig főzzük, éppen csak addig,
hogy a fehérje megszilárduljon, de a sárgája még lágy
maradjon. Tálaláskor a savanyú vagy buggyantott tojásokat szűrőkanállal óvatosan a forró levesre szedjük. Megsózzuk, és kis kockákra vágott lila hagymával díszítjük.